1945 – Inboedel op de brandstapel Apeldoornselaan

Eerst filmt de cameraman vanaf het dak ter hoogte van Apeldoornselaan 37 overvliegende geallieerde bommenwerpers, wellicht tijdens voedseldroppings. Daarna een nog onbekende gebeurtenis. Op de Apeldoornselaan werd een inboedel op straat in brand gestoken. Exacte datum van beide opnamen onbekend, waarschijnlijk tussen 5 en 8 mei 1945. Deze film hoort bij de Collectie Goosen.
Cineast: W.A. Goosen ; Filmnummer: F 1229-1 ; Filmrol (2 min.) : zw/w, stom ; 8 mm.

2.490 maal bekeken.

5 Reacties op 1945 – Inboedel op de brandstapel Apeldoornselaan

 1. P.P. Souverein 3 mei 2018 at 10:56 #

  Ben erg benieuwd op exact welke locatie van de Apeldoornselaan (winkel?)

  • Rochus Zuurmond 3 mei 2018 at 16:23 #

   Dit is het oneven gedeelte van de Apeldoornselaan tussen de Eerbeeklaan en de Heelsumstraat.

   • Frans den Breejen 5 mei 2018 at 11:39 #

    Zeer bedankt Rochus. Wanneer ik nu de filmbeelden vergelijk met de huidige situatie op dat gedeelte, lijkt het om Apeldoornselaan 77 te gaan. Wat zich daar precies afspeelde en waarom blijft nog onduidelijk. De filmer woonde op Apeldoornselaan 37-39.

 2. Nol van Voren 31 oktober 2018 at 20:46 #

  Ben geboren op de Apeldoornselaan in 1946 twee portieken links van de brand. Het betreffende pand is inderdaad 77 waar na de oorlog (en misschien ook wel daarvoor) de CJMV gevestigd was, wat stond voor Christelijke Jonge Mannen Vereniging. Nooit geweten of iets over gehoord wie er tijdens de oorlog in dit pand zat wat weer te maken kan hebben met de inboedelverbranding.

  Nog even iets anders, ben al tijden op zoek naar foto’s uit de jaren 50 van dit gedeelte van de Apeldoornselaan. Vanaf de hoek bij de Heelsumstraat wijkgebouw Pasadena, fietsenhandel Venneman, kolenhandel Peersman,boekhandel Dekker,electra Verheul en van der Kolk, wasserij Pieterse, melkhandel van Adrichem, de CJMV en als laatste een groenteboer en op de andere hoek van de Eerbeeklaan zat drogisterij (juffrouw) Ezendam. Wie weet komt er nog iets boven water.

 3. Leo Schouten 13 december 2018 at 10:43 #

  In dat zelfde stuk zat ook een “radio dokter” Van Boekel of Van Boeckel
  Daar lieten mijn ouders hun vooroorlogse radio repareren.

Geef een reactie

*

code

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.