1945 – Verwoestingen Bezuidenhout

Beschadigde bebouwing enkele maanden na de bevrijding. Achtereenvolgens beelden van de 1e Van den Boschstraat met tramrails; Anglicaanse Kerk; Theresiastraat en de Boskantkerk. Daarna nog een scene met het beschadigde Wachtje naast de Bosbrug bij het Malieveld.
Cineast: R. Goldman ; Filmnummer F 403-4 ; filmrol (1 min) : zw/w, stom ; 8 mm.

7.500 maal bekeken.

6 Reacties op 1945 – Verwoestingen Bezuidenhout

 1. C.Hendrikx 27 februari 2011 at 16:36 #

  Ik heb met mijn ouders gewoond in de Paulinastraat.Dus heb ik veel herinneringen aan het bombardement in 1945.Nota bene een dag voor mijn verjaardag!Zijn er nog meer films van dit bombardement? Wat fijn dat deze beelden er nog zijn.Hoogachtend C.Hendrikx

 2. henk van berckel 17 maart 2011 at 11:43 #

  Ook ik heb in ons gezin gewoond in het bezuidenhout en heb dezelfde vraag als C.H. : waar vind ik meer audio-visueel of film materiaal over het bombardement en de oorlogsperiode in Den Haag ?dank voor een evt reactie, m vr gr, HvB

 3. Frans den Breejen 18 maart 2011 at 00:02 #

  Geachte heren,

  U kunt proberen te zoeken op de website http://www.oorloginblik.nl en daar bijvoorbeeld ‘Bezuidenhout’ in geven. U krijgt dan 3 filmpjes te zien waaronder deze. Andere zoekwoorden kunt u ook proberen.
  Met vriendelijke groet,

 4. C. van Baren 1 april 2011 at 21:15 #

  Er bestaat een videocassette genaamd “Terugblik Den Haag”. Deze bestaat uit twee delen : oorsprong – 1940 en 1940-….”Deze zijn beschikbaar bij de openbare bibliotheek.
  Met vriendelijk groet.

 5. P.A.van der Velden 27 juli 2013 at 12:38 #

  Ik heb gelogeerd in 1945 bij mijn tante in de Carpentiestraat was 8 jaar. Omdat mijn moeder mij op dat moment niet voor mij kon zorgen en van de honger onder de zweren zat. Zodoende maakte ik het bombardement bewust mee toen wij boodschappen gingen doen schuilde wij tijdens het bombardement in de ingang van een groot gebouw, opeens pakte mijn tante mij beet en liepen weg op dat moment kreeg het gebouw een voltreffer. Welk gebouw het was weet ik niet

 6. P.F. van der Zanden 6 december 2017 at 22:04 #

  P.F. van der Zanden

  Als jochie van 9 jaar heb ik met mijn vader op het achterbalkon van Weteringkade 6 naar de
  rookpluimen van het bombardement staan kijken. Met de rook werd ook verbrand behang
  over onze woning met de wind meegevoerd. Dat nog nasmeulende behang waren kleine stukjes papier dat aan de rand nog in brand stond. Het heeft bij mij veel indruk achter gelaten. Langs ons huis, Weteringkade 6, liep een zwijgende menigte met hun nog enigste bezittingen op handkarren en andere vervoersmiddelen op de vlucht richting Rijswijksestraatweg. Tijdens de vuurwerkramp in Enschede dwarelde een verkoold heester blaadje in mijn tuin, in Hengelo(O), uit de lucht naar beneden. Direct was de link gelegd met het Bezuidenhout bombardement.
  Na de bevrijding ben ik lopend door het plat gebombardeerde Bezuidenhout vanuit de
  Weteringkade 6 naar de Nutsschool in de Merkusstraat gegaan.
  Mijn vader ging na de bevrijding op zijn motorfiets naar Voorburg waarop de kapot gebombardeerde
  A-12 jongemannen in hun concentratiepakken uit Duitsland aan kwamen lopen. Die ving hij op en vroeg waar zij naar toe wilden. Als het adres niet in Bezuidenhout was nam hij ze, op zijn motorfiets, mee naar het genoemde adres. Op de hoek van de straat moest de jongeman dan wachten.
  Mijn vader belde op het genoemde adres aan en vroeg of Jan Jansen hier woonde. Als dat zo was vroeg hij of hij even binnen mocht komen want hij had bijzonder goed nieuws. Gaande weg het gesprek vertelde hij heel goed bericht had over de gedeporteerde. Uiteindelijk liep hij dan naar buiten en wenkte de jongeman die tot grote blijdschap werd ontvangen. Dit deed hij soms wel 3 keer op een avond tot er geen concentratiegangers meer aankwamen.

Geef een reactie

*

code

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.