1944 – Noodcomité Loosduinen

Opnamen uit de hongerwinter 1944-1945 in Loosduinen. Het comité was een samenwerkingsverband van verschillende kerkgenootschappen dat zorgde voor de bereiding van maaltijden in het gebouw Bouwlust. Mensen wachten buiten in de rij; één scene in de sneeuw en één in de zon, op hun rantsoen. Bestuursleden van het comité bezoeken de keuken. Kerstmaal voor Loosduinse kinderen. De cineast is later bij een bombardement omgekomen. Het filmmateriaal is bewerkt en gemonteerd door W.W. Duijvestein.
Cineast: Dhr. Leenders ; Filmnummer F 236 ; filmrol (9 min.) : zw/w ; stom ; 8 mm.

7.475 maal bekeken.

11 Reacties op 1944 – Noodcomité Loosduinen

 1. nelly 17 juni 2010 at 19:47 #

  Fantastisch, deze website met oude films. Ik klikte de periode 1941-1945 aan, daarna op noodcomité Loosduinen. De film die ik toen zag over de hongerwinter daar staan mijn vader, moeder en oudste broer nog op. Mijn vader, C.Paauwe, wordt ook genoemd in de film, want hij zat in het bestuur van het noodcomité. Ik vind het zo ontzettend leuk, dat ik mijn broers en zus ook zal inlichten over deze site.
  Heel hartelijk dank hiervoor.
  Nelly

 2. Suus Rombeek-Bink 21 juli 2011 at 01:11 #

  Ik herinner mij dat ik als kind naar de IKB plaats ging eten, maar dat was bij het Abrikozenplein.
  In Maart werd ik uitgezonden door de IKB geregelde kindertransporten.
  Ik belandde in Groningen
  De transportatie ging met aken over de Zuiderzee en dat was riskant,er werd op ons geschoten en we voeren in een storm. Velen waren zeeziek.Er waren zeker zo’n 45 kinderen op de boot en we moesten onder het dek blijven. We sliepen in het stroo.
  Ik kwam uiteindelijk terecht in Noordlaren en we werden op 13 April bevrijd door de Canadezen.
  Het Canadese hoofdcommand was in het huis waar ik verbleef. De eigenaar, hoofd van de school, was opgepakt als NSBer en zat in de gevangenis in Haren.De school was tegen over het huis en daar werden de soldaten ondergebracht.
  Er is zwaar gevochten over Groningen.

  Dit brengt weer oude herinneringen ten bove.

  Suze Rombeek-Bink

  • Louis Bink 2 februari 2018 at 06:15 #

   Suus,
   Ik heb je verhaal gelezen, indrukwekkend je was nog zo jong,
   Je broer Wiet

 3. john de blaey 8 oktober 2012 at 17:38 #

  Beste SUZE,ik heb sinds kort een tablet waar ik mee aan het experimenteren ben
  Ik zag nu eerst jouw verhaal over de oorlog.
  Interessant om te lezen.

  John

 4. Rob Verheggen 15 juli 2013 at 21:45 #

  kort geleden heb ik een schriftje in handen gekregen, waarin mijn vader, Ad Verheggen, het hele verhaal over de kinderkeuken in Loosduinen heeft uitgetypt. Nu ben ik bezig om dit over te typen en dan wil ik het origineel aan het historisch genootschap in Den Haag geven. Het is onbeschrijfelijk leuk, wanneer je al schrijvende dit verhaal meebeleeft, want dan krijg je er zelf al beelden bij.
  Vandaag zat mijn vrouw wat te internetten en riep me erbij omdat ze dit filmpje ontdekt had. Geweldig om deze beelden te zien en mijn eigen vader in `levende lijve` terug te zien. Ik ben hartstikke blij met deze mooie herinneringen.
  Als iemand belangstelling heeft voor het verhaal, dan wil ik dat best naar je toesturen via de mail.
  Rob Verheggen Borculo

 5. Gelines Bergenhenegouwen 30 januari 2017 at 21:09 #

  Hallo Rob.

  Jouw vader, Ad Verheggen, kende ik heel goed. Als kind woonde ik in de Kokosnootstraat en op de hoek van Kokosnootstraat en de Haagweg was de bakkerswinkel van je opa, die daar ook woonde met zijn gezin, waaronder jouw vader. Jouw vader heeft altijd bij mij in de klas gezeten op de St.Petrusschool in Loosduinen en wij gingen vaak samen naar school. Ook had jouw vader veel boeken, zoveel zelfs, dat hij een eigen bibliotheek was begonnen, waar ik vaak boeken leende. Ik kan natuurlijk nog meer vertellen maar dat komt wel. Graag wil ik jouw verhaal ontvangen en zal ik daarop reageren. Vriendelijke groeten en graag tot wederschrijven: Gelines Bergenhenegouwen.

  • Rob Verheggen 11 januari 2018 at 13:24 #

   Hallo Gelines,
   Leuk dat je gereageerd hebt op mijn stukje. Ik denk dat je bij mijn oudste broer Ad op school hebt gezeten want die had samen met Henk en Theo een soort bibiotheekje. Ikzelf ben de achtste uit het gezin van 10 kinderen en helaas is Ad al bijna 3 jaar geleden overleden. Ook Henk en onze oudste zus Ria zijn niet meer in leven. Wanneer je het leuk vindt wil ik je het verhaal over de kinderkeuken wel toesturen, eventueel kan dat ook via de mail, als je daarover kunt beschikken. Ik woon zelf al meer dan 40 jaar in de Gelderse Achterhoek en kom niet vaak meer in Den Haag.
   Mijn mailadres is robverheggen(at)hotmail.com Ik hoor of lees graag jouw reactie, vriendelijke groet,
   Rob Verheggen

 6. Gelines Bergenhenegouwen 16 juni 2018 at 17:52 #

  Beste Rob

  Ik zie dat je al op 11 januari hebt geregeerd, maar ik zie het nu pas. Als kind zijnde heb je de verhoudingen in een gezin niet in de gaten, zodoende dacht ik dat Ad jouw vader was. Ik ben geboren in 1936 en dat zal dan je broer Ad ook wel geweest zijn. Jammer dat hij is overleden, anders hadden wij vast wel veel herinneringen kunnen ophalen. Op de website van het Loosduins Museum staan wij, dus onder meer Ad en ik, op de foto van klas 4 van de Petrusschool in Loosduinen. Nu ik wat ouder wordt vind ik oude herinneringen steeds leuker worden, het verhaal van de kinderkeuken dus ook. Samen kunnen wij niet veel herinneringen ophalen omdat wij toch in leeftijd teveel verschillen. Mijn emailadres is: gelines(at)live.nl. Vriendelijke groet: Gelines Bergenhenegouwen.

 7. Ynnog 20 juli 2018 at 16:14 #

  Lieve Rob,
  Een reactie van jouw jongste zus(je). Heb dit gelezen, herlezen en geniet telkens weer.
  Ben blij dat jij als jongste zoon van onze vader dit hebt gedaan.
  Weet niet of de anderen hier nog veel over weten, niet dat ik op n reünie zit te wachten, haha.
  Maar bedankt voor jouw inzet. Groetjes en dikke

 8. Ynnog 21 juli 2018 at 12:20 #

  Rob en jouw trouwe stut, steun enz.,

  Nog even een aanvulling op hetgeen ik eerder schreef. Velen zullen blij zijn dat jullie op eigen wijze ( soms ook eigenwijs) veel vrijwilligerswerk, naboarschap ( als ik t goed schrijf) en nog veel meer goed werk verrichten.
  Zeker in de voetsporen van onze vader en jouw schoonvader.

  Fijn weekend

  Die ene ,…….

 9. Klaas van der Schuit 23 december 2018 at 14:41 #

  Goedemiddag,
  Ik ben bezig een boek te schrijven over evacu̩s uit Loosduinen die naar Friesland РGerkesklooster zijn gegaan. Kunt u mij misschien verder helpen.
  Ik heb de namen Hendrikus Ignatius (Heinz) Bergenhenegouwen en zijn zusjes Anna Maria (Marie) en Els.
  Tevens heb ik een gezinsfoto van een vader en moeder met 9 kinderen. Ik weet alleen dat ze Bergenhenegouwen heten en een foto van een 7-jarige Piet.
  Zij zijn in het eind van de oorlog met een rijnaak via het IJsselmeer naar Gerkesklooster gegaan en hebben onderdak gehad bij de familie Kamminga en de Poel. Ik zou graag iets meer over dit gezin te weten te komen.
  M.vr.gr. Klaas van der Schuit (voorz. stichting Historische Kring Gerkesklooster-Stroobos)

Geef een reactie

*

code

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.