1968 – Leerschool Haagsch Genootschap

Beelden uit het schoolleven werpen een blik op de activiteiten en lessen die op deze school voor alle soorten protestants christelijk voortgezet onderwijs werden aangeboden. Het adres van de school was Van Beverningkstraat 29 – 31.
Cineast: onbekend ; Filmnummer F 713 ; filmrol (22 min.) : kleur ; stom ; 8 mm.

11.337 maal bekeken.

23 Reacties op 1968 – Leerschool Haagsch Genootschap

 1. Michiel Raff 18 augustus 2010 at 21:15 #

  De volgende informatie werd toegestuurd door E.J. van Ginkel:

  Op een tip van mijn broer gefascineerd gekeken naar dit tijdsbeeld. Ik was toen net van deze school af (1967) en hoewel ik geen enkel kind herken, zie ik wel heel veel van de toenmalige leraren terug: de heren Bos, Kamphuis, Smith (mijn favoriet), Arbouw en natuurlijk Blommers, hoofd der school; daarnaast strenge maar hartelijke juffrouwen/blokfluitleraressen Von Grumbkow en Paap; ook conciërge Van Goudswaard. Een bijzonder document! Jammer dat de maker nog niet bekend is.
  Vriendelijke groet,

  E.J. van Ginkel, Leiden

 2. M.H. de Lang 18 februari 2011 at 11:49 #

  Ik heb ontroerd zitten kijken naar de beelden, die heel veel herinneringen terugbrachten. Ik zat toen net in de eerste klas (1967/68). Inderdaad een bijzonder document!

 3. Eline Groen 17 mei 2011 at 12:14 #

  Ik vind dit een geweldig leuk filmpje. Ik zat destijds in de vijfde klas van deze voor mij byzonder leuke lagere school, waar ik zes fijne jaren bellefd heb. Herken de concierge, die was helemaal top met zijn “reis om de wereld” en enkele andere leraren. Ook een meisje uit mijn klas, Annemieke de Wit heette ze geloof ik. Mijn buurmeisje Tilly Oomen met een blokfluit en haar beide ouders en mijn moeder, die het fluitconcert kwamen bewonderen. Mezelf heb ik zo gauw niet kunnen ontdekken.

 4. Edith Janzen 18 december 2011 at 20:46 #

  Ik ben in 1965 van het LHG afgekomen. In de 6e klas hadden we hr Kamphuis, hij publiceerde politieromans onder pseudonym. Ik zoek die boeken, of weet iemand zijn pseudonym? Edith, ps een tweetal van de ijzeren schoolbanken staan nu bij mij thuis.

 5. Irene Miedema 24 december 2011 at 18:15 #

  Met verbazing en blijdschap heb ik deze beelden bekeken, ten tijde van deze film was ik al van school af, zat in de klas bij Edith Janzen (voorgaand bericht). Wel zag ik mijn zusjes: Sytske en Boukje Miedema!!! Zo leuk. Edith, ik wist niet dat Mijnheer Kamphuis boeken schreef!

 6. Tilly Vis-Moleveld 6 februari 2012 at 14:35 #

  Moordrecht februari 2012
  Wat een geweldig document en dat over mijn eerste jaar als juf op deze bijzondere school. Als 20 jarige stond ik voor mijn eigen klas, naast een oude rot in het vak juffrouw Paap, die dat jaar 40 jaar voor de klas stond! Als kwekeling was ik in 1966 een jaar op deze school geweest en bij het slaan van de eerste paal voor de nieuwe kweekschool aan de Zandvoortselaan bood toenmalig hoofd, de heer Blommers, mij een baan aan. Op deze school heb ik bijna 8 jaar met heel veel plezier gewerkt en bewaar aan leerlingen en collega’s goede herinneringen! Wat waren er veel vieringen en wat waren we op sommige vlakken modern! Waardevol filmpje, bedankt hiervoor! Tilly Vis-Moleveld

 7. Robin Loke 29 september 2012 at 17:17 #

  Wat leuk om mezelf terug te zien op dit document. Ik kan me in de verte nog wel herinneren dat er eens gefilmd werd.
  Alleraardigst in ieder geval.

 8. Marijke Geijs 28 november 2012 at 12:08 #

  Wat een aandoenlijk en enig filmpje! En leuk om juffrouw Paap en de heren Blommers en Goudzwaard na al die jaren in “levende beelden” te zien. Van 1951-1957 zat ik op het LHG. en in mijn herinnering was het altijd “feest”. Een school vol activiteiten en aandacht voor creativiteit. Ik herinner mij ook nog een oude kranten actie voor de aanschaf van een aquarium in de gang en een pyramide van chocoladerepen in de gymzaal voor de hongaarse vluchtelingetjes in 1956. Bravo voor de maker van dit prachtige tijdsdocumentje.

 9. Fred H Roos 4 juni 2013 at 17:47 #

  Ik heb tot 10 mei 1961 op deze school gezeten.
  Zat in de 6e klas en ben toen verhuisd naar Voorburg.
  In mijn tijd was de heer vd Meer de direkteur.
  Zijn dochter Inez zat bij mij in de klas.

 10. Ad Swier 4 augustus 2013 at 10:46 #

  Ik zat op deze fijne school tien jaar eerder (ongeveer) als de film gemaakt werd. (Een ontroerend mooi document)Tot ik wees werd en naar een tante en oom in Zwolle ging. Ik herkende verschillend e mensen, de conciérge de heer Goudzwaard, mevrouw Grumkou (als ik het goed schrijf) en mevrouw Paap (streng). Schitterend om dit na al die jaren te kunnen zien. Bedankt!!!

 11. Marjolein Gerritsen 12 september 2013 at 22:18 #

  Hoewel ik geen beste herinneringen heb aan deze school vind ik het filmpje erg leuk! Mijn jongste zus Anja en mijn 3 jaar jongere zus Yolande heb ik in het filmpje voorbij zien komen. Ik heb van 1961 t/m 1966 op het LHG gezeten. En ook ik blokfluitles van juf Paap!

 12. Anja Wentink-Gerritsen 14 september 2013 at 23:00 #

  ik heb hele goede herinneringen aan deze school overgehouden, en herkende al de meesters en juffrouwen en uiteraard mijn klasgenootjes nog. Vanuit de kleuterschool doorgestroomd naar de lagere school, en elke maandochtend werd er in de gymzaal een ochtendwijding gehouden en moesten wij het openingslied zingen ‘Hoog boven onze hoofden hangt de vlag van t’ LHG. Na afloop mochten er 2 leerlingen met ieder een rieten mandje bij de deuropening staan, hier gooide je dan een stuiver in dat was bestemd voor de zielige kindertjes in een ver land. De blokfluit boekjes heeft mijn moeder nog steeds, ook leuk mijn zus Yolande in het filmpje terug te zien op haar Alt blokfluit. Ik speelde toen sopraan, wij als kleintjes mochten toen op de onderste trede van de trap zitten spelen…….in het begin van het filmpje ben ik te zien samen met mijn moeder (droeg een lichtgroene regenjas) en in het klasje had ik een bruin/wit geblokt jurkje aan. O.a. namen van klasgenootjes, Tonnie De Bie, Wouter van der Zwan, Petra ?

  Bedankt voor het publiceren van het leuke filmpje!

 13. Paul Kailola 19 september 2013 at 19:06 #

  In 1968 zat ik in vijfde klas van deze school en moet eerlijk bekennen dat ik niet veel details meer weet van deze periode. Daarom is dit filmpje erg leuk, het brengt veel leuke herinneringen terug. Ook Ik herken ik heel erg veel mensen op de film. Met sommige van hen heb ik nog steeds contact. Het was een leuke school op de blokfluit lessen na.

 14. marlike van den elsaker 10 december 2013 at 00:47 #

  Met veel plezier naar de opname gekeken. Kreeg heimwee naar mijn jeugd op het LHG, van 1953-1959

 15. Wouter van Ginkel 2 september 2014 at 10:18 #

  Per toeval stuitte ik enkele jaren geleden op dit document. Ik zat in ’68 in de 1e klas en meen mijzelf te herkennen aan het begin van de film (kinderen in een kring, jongetje met groene trui doet dwaas, zou goed kunnen kloppen). Bij de boottocht is één van de begeleiders juffrouw Iris Polak, mijn juf van dat jaar. De commentaren hierboven klinken bekend, ook al is e.e.a. 46 jaar geleden! Het LHG was een soort school waar eigenlijk niets veranderde. De eerste les, de eerste zin die je meteen moest naschrijven: “Wij zijn zo blij, wij zijn op school!” Schitterend, die lange gang, waar de heer Van Goudzwaard wel eens een priktol doorheen joeg. Het ‘onder de klok staan’ (op de begane grond, onderaan de trap) was een wat minder aantrekkelijk fenomeneen. Mooi!

 16. Carola Kievit-de Brey 18 januari 2015 at 17:02 #

  Ik kreeg dit filmpje van mijn broer Chris de Brey toegezonden. Erg leuk om mw. Vis-Moleveldt te zien, dhr. Blommers, mw. De Leeuw-Grumkow e.a. Ik kwam ca. 1970 op school en heb er tot ca. 1976 gezeten met wisselend plezier. Alle kinderen woonden dichtbij. Later had ik les van dhr. Enschede en Herman Wegman. Mijn vriendin van toen had in klas 6b dhr. Kamphuis. En was mw. Maurik van gym?

 17. Joachim Lubberts 12 juni 2015 at 00:21 #

  Wat een geweldige herinneringen. Wie weet trouwens nog de hele tekst van het schoollied?

  • Marijke Geijs 27 november 2015 at 16:58 #

   Joachim Lubberts vroeg om de hele tekst van het schoollied. Na wat graafwerk in oude dozen vond ik het. Het stond op een kaart die kinderen uitgereikt kregen ter gelegenheid van hun verjaardag (1952) tijdens de ochtendwijding.

   Wij zijn de jongens van de Leerschool en we zijn steeds vrij en blij.
   Want de zon schijnt door de ramen en wij werken zij aan zij.
   Samen willen wij gaan leren, wat je kent dat neem je mee,
   als je later eens gaat scheiden van ’t H G.
   Als je later eens gaat scheiden van de Leerschool van ’t H G.

   Lustig en pittig werken dat is goed voor ieder mens.
   Maar zo af en toe een feestje is toch ook ons aller wens.
   Ieder weet wat te verzinnen en het eind valt altijd mee.
   Daarom is het zo gezellig op de Leerschool van ’t H G.
   Daarom is het zo gezellig op de Leerschool van ’t H G.

   Hoog boven onze hoofden hangt de vlag met L H G
   Trouw willen wij haar blijven want zij voert ons recht door zee,
   naar het doel van het grote leven: mens te zijn in wel en wee.
   Daarom zingen wij te samen: Hoog de vlag met L H G
   Daarom zingen wij te samen: Hoog de vlag met LHG.

   woorden en muziek: N.C. de Boer

   Eerst zat ik op de kleuterschool en stroomde door naar de lagere school in 1951.
   Vele jaren was één van mijn klasgenootjes een jongetje dat Andie (Andy) van der Meij heette. Hij wilde organist worden zoals Feike Asma. Een opmerkelijke keuze voor een jongen van een jaar of tien.
   Zo nu en dan tijdens de daarop volgende decennia vroeg ik me af: Zou hij zijn droom verwezenlijkt hebben?

   Mocht iemand, of hij zelf dit lezen zend dan eens een antwoord, dat zou leuk zijn.
   Aan mijn jaren op deze school heb ik heel fijne herinneringen.

   Marijke Geijs

 18. Joachim 27 november 2015 at 17:13 #

  Dank je wel Marijke,

  Het laatste couplet zongen we inderdaad elke maandagochtend in de gymzaal.

  Zelf ben ik in 1977 begonnen op de kleuterschool bij juffrouw Lazet. Daarna juf klop in de 1e en 2e, juf de Leeuw in de 3e en 4e (dat waren de verschrikkelijkste jaren omdat zij een aversie had tegen kinderen van gescheiden en alleenstaande ouders en dat ook duidelijk liet merken), juf Tuin in de 5e en meneer Enschede in de 6e. Veel leuke herinneringen. Van een aantal klasgenoten verneem ik nog wel eens iets via Facebook maar een groot aantal is echt uit het zicht verdwenen: Annette Sirks, Morfo, Judith Tammes, John Vrolijk, Joke Hoffman (?), Tanja die even in de 5e bij ons heeft gezeten, Raymond van Ringelensteyn, Franko … Sharda, Rosella Slothouwer, Sander (?). De zesde klas was voor mij het leukst … een hele leuke sfeer, niemand viel buiten de groep.

  Alleen heel jammer dat het straatnaambordje ‘Van Kouwenhovenplein’ is weggehaald!

 19. Ellen Wammes-van Kleef 25 juli 2017 at 17:05 #

  Tijdens het schrijven van mijn levensverhaal stuitte ik op dit geweldige stukje geschiedenis. Ik ben zelf in 1956 op de kleuterschool gekomen bij juffie den Ouden. De kleuterschool was helemaal boven. Totdat een jongetje van boven naar beneden door het trapgat viel. Wat een consternatie.
  In de 1ste en 2de zat ik bij juffrouw van der Stel. Op haar was ik verliefd en waarschijnlijk is het door haar dat ik zelf juffrouw ben geworden. Ik herinner mij ook nog de maandagochtendwijding en het sinterklaasfeest in de gymzaal, waar Piet zijn hand door het plafond stak en pepernoten gooide. Ik weet ook nog dat meneer Goudzwaard ’s winters het plein onder spoot zodat we er konden schaatsen en er een winterfeest konden houden compleet met anijsmelk. Brrr… Ik zat in de 4de klas toen meneer Enschedé op school kwam en mijn ‘meneer’ werd, want meester zeiden we toen niet. In de 6de zat ik bij meneer Kamphuis. Bij hem heb ik later stage gelopen en bij Tilly Vis m’n eindstage in 1973. Ik heb mijn hele schoolloopbaan op het Haagsch Genootschap doorgebracht van kleuterschool tot Pedagogische Academie. 17 jaar. En ik heb, vooral aan de lagere school geweldige herinneringen. Ik weet ook nog veel namen van toen, ook al is het al 53 jaar geleden dat ik de school verliet!

  • Tilly Vis 7 juli 2019 at 14:06 #

   Hallo Ellen.
   Lees dit op 7-7-2019 en vind het leuk mijn naam in jouw stuk terug te vinden, weet het nog goed!
   Wonderlijk is, dat jouw naam én die van jouw vriendin Ineke, wel eens ter sprake zijn geweest met een vriendin van mij die bij jullie in de klas heeft gezeten, nl. Ineke Molenaar met wie ik 18 jaar geleden heb kennis gemaakt waarna een zeer goede en hechte vriendschap is ontstaan.
   Zij heeft mij gesteund in het helpen bij mijn man na zijn herseninfarct en het hele rouwproces na zijn overlijden op 17-7-2010.
   Wij gaan twee maal per jaar samen 14 dagen naar Kreta en eten twee keer per week om de beurt bij elkaar.
   Leuk dat jij door jouw levensverhaal bij dit filmpje terecht kwam!
   Zo kan het dus gaan in het leven en van het een komt het ander, zo ook bij mij vandaag…….
   Hartelijke groet, Tilly Vis-Moleveld.

 20. Marcel Rog 8 april 2019 at 10:05 #

  Ik heb op deze school gezeten in de periode 1963-1969. Helaas speelt dit filmpje niet meer af. Na 14 seconden staat het stil. Hopelijk heeft iemand hier een oplossing voor.
  Ik heb veel herinneringen aan deze school. Mijn favoriete lerares was mevrouw Pieroen. Verder mijn schoolvriendjes Hans-Mart Groen, Diederik Karsten, Paul Kailola, Ruud Langeveld en Arnold Kouwenberg. Het schoolzwemmen bij de Mauritskade was altijd een leuke activiteit. Van de hoge duikplank. Ook het voetballen na schooltijd achter het gemeentemuseum zal ik nooit vergeten. Het was een degelijke school in een heerlijke buurt.

 21. Tilly Vis 7 juli 2019 at 14:10 #

  Hallo Ellen.
  Lees dit op 7-7-2019 en vind het leuk mijn naam in jouw stuk terug te vinden, ttweet het nog goed!
  Wonderlijk is, dat jouw naam én die van jouw vriendin Ineke, wel eens ter sprake zijn geweest met een vriendin van mij die bij jullie in de klas heeft gezeten, nl. Ineke Molenaar met wie ik 18 jaar geleden heb kennis gemaakt waarna een zeer goede en hechte vriendschap is ontstaan.
  Zij heeft mij gesteund in het helpen bij mijn man na zijn herseninfarct en het hele rouwproces na zijn overlijden op 17-7-2010.
  Wij gaan twee maal per jaar samen 14 dagen naar Kreta en eten twee keer per week om de beurt bij elkaar.
  Leuk dat jij door jouw levensverhaal bij dit filmpje terecht kwam!
  Zo kan het dus gaan in het leven en van het een komt het ander, zo ook bij mij vandaag…….
  Hartelijke groet, Tilly Vis-Moleveld.

Geef een reactie

*

code

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.