1976 – Fietsende Rembrandt

Portret van stadsschilder Borgert Carolus Ettinger (1916-1991). Diverse locaties in Den Haag. Zijn fiets is in gebruik als schildersezel.
Cineast: René van Eijden ; Filmnummer F 37 ; filmrol (14 min) : kleur, optisch geluid ; 16 mm.

10.729 maal bekeken.

22 Reacties op 1976 – Fietsende Rembrandt

 1. H.H. Brinks-Offers 17 augustus 2011 at 15:32 #

  Jaren geleden kreeg ik van een tante, die op de Vaillantlaan woonde een kaart.
  Dit was een afbeelding van een schilderij van de heer Ettinger. Hij had hoek Vaillantlaan/Miereveltstraat geschilderd.
  Zij had hem ook bezig gezien.
  Op die hoek was slagerij Offers.

  Leuk om nu de schilder bezig te zien !

  met vriendelijke groet !

  • Robbie de Koning 1953 22 maart 2018 at 07:59 #

   Hij heeft ook de groente & fruitzaak van mijn ouders op de hoek van de brueghelstraat & van Miereveld straat op ons verzoek gezchilderd . 100 meter van de boven genoemde slagerij van Offers.

   Dit was voor de sanering van de wijk. Op verzoek had Ettinger nog mijn vaders paard en wagen waar hij zo’n 35 jaar daarvoor zijn business mee begonnen was tot aan de aankoop van de winkel nog even terug getoverd en voor de winkel geparkeerd.
   Een mooi aandenken van mijn ouderlijk huis. Nu in Schotland te bezichtigen.

 2. C van Dijk 24 oktober 2011 at 12:07 #

  In de jaren 70 schilderde hij op de Doelenkazerne te Leiden om een oud vrachtje vast te leggen op hardbaord.
  Ik was onder de indruk van zijn manier van schilderen en zijn beredenering over het schilderen.
  Ik heb twee schilderijen van hem gekocht, en een collega een schilderij op bestelling van het Groene kerkje te Oegstgeest..
  Ik ben benieuwd of hij een plaats heeft gekregen als een van de schilders van de nieuwe Haagse school galerie. Hoe zouden zijn kunstwerken nu gewaardeerd en getaxeerd worden?

  • Reinier 13 september 2014 at 23:32 #

   Hij hoort in het Haagsch Historisch Museum. Iedere 55+ kent dit mens.

   • george van welzen 25 juni 2015 at 19:48 #

    Een beetje late reactie, ik zie het nu pas net. In 2011 zijn een aantal werken van B.C. van Ettinger naar het H H M gegaan. Hij kan dus niet helemaal vergeten worden.
    Er zijn nog een heleboel werken van hem in opslag.

    George van Welzen
    Schoonzoon van Bol , zo werd hij genoemd binnen de familie.

  • Anna purvess. 1 mei 2018 at 21:14 #

   Goedenavond,wij kwamen altijd in de zaak van uw vader en moeder.u herken ik ook nog.wat leuk dat u een schilderij heeft van ettinger kunt u mij daar een foto van sturen.

 3. jan rijntjes 3 februari 2013 at 14:08 #

  Ik ben benieuwd of er schilderijen van hem zijn te zien en waar

 4. Koos Outshoorn 16 april 2013 at 17:33 #

  Op dit moment is er in het Loosduins Museum (Marg. v. Hennebergweg 2A een Tentoonstelling “Beelden van Loosduinen” waar enkele van zijn Loosduinse werken te zien zijn.
  Het museum is elke zaterdag en 1e zondag van de maand geopend van 13:00-17:00 uur

 5. Gerard Kruyswijk 3 mei 2013 at 03:43 #

  Ik ben op gegroeid in Den Haag. Ik woon nu al 55 jaar in het buitenland en zou graag willen weten of de schilder Ettinger ook een schilderij heeft gemaakt van de Schoolstraat waar wij woonden tijdens de oorlog. De Visbanken in de Schoolstraat bij de Sint Jacobs kerk zijn er jammer genoeg niet meer hoewel die wel oud waren. Het is ook een zeer oud gedeelte van Den Haag.
  Mr. Ettinger schildert mooi en heeft ook gevoel voor details wat vandaag niet zo IN is.
  Hij is een schilder van de Haagse School dat is wel duidelijk.

  • Joop Janssen 26 maart 2017 at 18:44 #

   Wij hebben een schilderij van de Schoolstraat in Den Haag.
   Mijn vrouw woonde in haar jeugd ook in de Schoolstraat ( Nusselein winkel in glas en porselein))
   Met vriendelijke groet,

   Joop Janssen

 6. Marion Steitner 19 november 2014 at 21:03 #

  Ook ik ben opgegroeid in de Molenstraat in Den Haag. Later, in de jaren ’70 en wonende in Utrecht, heb ik de schilder gevraagd of hij de Molenstraat nog eens voor mij zou willen schilderen. Nog een,s omdat ik wist dat er op verzoek van de gemeente Den Haag voor de oorlog ook al een schilderij van deze straat door hem was gemaakt. Ik ben toen bij hem thuis geweest om hierover afspraken te maken en hij wilde dit graag doen. Het schilderij hangt nog altijd in ons huis en is mij dierbaar.

  • Robert Ekering 22 juli 2015 at 13:33 #

   Mijn moeder werkte bij Maison Petit op het Noordeinde.. Het schilderij hoek Noordeinde Molenstraat hangt nu bij mij. Ik heb een foto gemaakt. als er interessen is zal ik hem opsturen.

   • Marion Steitner 22 juli 2015 at 13:48 #

    Geachte heer Ekering,
    Zou u mij de foto van het schilderij hoek Noordeinde/Molenstraat op willen sturen? Ik hoor graag wat de kosten zijn.
    Met groet,
    Marion Steitner

 7. Hans Seesink 6 april 2015 at 18:26 #

  Ik ben in het bezit van een schilderij van deze schilder. Wij woonde toen in de Assendelftstraat te den haag. Daar zat dhr Ettinger met zijn fiets. het was best duur maar heb er geen spijt van. Het hangt nog steeds in de woonkamer. ik mocht het pas na 7 uur ophalen. De vernis was nog nat. Afhalen aan de Hoefkade.. Gekocht in 1972 of 73
  Dit schilderij is nog met de kerk drie niet veel later is afgebroken.

 8. louis boin 16 december 2016 at 21:47 #

  Ik ben in het bezit van 3 schilderijen van van Ettinger. (1)Gezicht op de Spuistraat (2) Gezicht op de kerkin Rijswijk vanuit de kerklaan en een derde schilderij dat hij op zeer fraaie wijze van Koekoek heeft geïnterpreteerd. Zijn typische manier van schilderen spreekt mij aan, vandaar de 3 kunstwerken.

 9. S.f.schwab 9 mei 2017 at 13:01 #

  Weet nog dat ik vroeger als klein kind van 12/ 13 jaar, toen ik met hem sprak in de straat. Daar was hij de brandstraat aan het schilderen op de hoogte van brandpunt een bar/cafe ik woonde toen ernaast dus weet dat hij mijn straat met de kerk heeft geschilderd. Toen zei ik nog mijn overgroot opa schilderde ook en maakte lijsten. Hij kwam kijken en herkende mijn opa’s werk en lijsten zei gelijk dat is de heer B.K.Kortekaas was wel leuk om te horen van de fietsende Rembrandt dat hij soms lijsten haalde vroeger bij mijn overgroot opa .

 10. Marijke Labohm Rodenburg 30 december 2017 at 13:33 #

  Van Ettinger heeft meerdere schilderijen van onze boerderij Essensteyn in Voorburg gemaakt. Wij hebben er meerdere in onze familie. M.A . Rodenburg

 11. stuyf 15 januari 2018 at 13:13 #

  Zes jaar geleden kocht ik op de antiek- en kunstveiling De Eland een , schilderij, geschilderd op hardboard, voorstellend de Amsterdamse Nieuwmarkt, tijdens de winter. Aangezien ik geboren en getogen ben op dit plein kocht ik dat: voor slechts acht tientjes. Thuis gekomen bleek de schilder de genoemde Ettinger te zijn. Sinds dien hangt deze in mijn huiskamer: waar wij nog steeds van genieten.

 12. Erik 16 januari 2018 at 21:05 #

  Wij hebben een schilderij van Ettinger van het Smidswater, deze zal ook altijd in de familie blijven. Heel bijzonder en je kan er naar blijven kijken

  • Joop Janssen 17 januari 2018 at 00:23 #

   Wij hebben een prachtig schilderij van Ettinger van de Haagse Passage een uitzonderlijkmooi schilderij !

 13. Levi. 24 juli 2019 at 11:53 #

  In het Haags Historisch Museum een boek gekocht over Den Haag..Op de omslag staat vermeld ,75 van Den Haag dingen die je moet weten. Een van die dingen Op de kaart staat vermeld, Rembrandt op de fiets.
  In Den haag enz.enz.enz. Dit is een stuk collectief Haagsch geheugen. Wat verbazend dat het NIET in het Haagsch Historisch Museum hangt. Hoe is dit mogelijk.? Actie voor dit Haagsch stuk historie.
  SUCCES..

Geef een reactie

*

code

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.