1948 – Jubeljaar 2

Tweede deel van een film gemaakt door leden van de Haagse Amateur Filmclub (HAF). Ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van Den Haag en het 50-jarig regeringsjubileum van Wilhelmina. Overzicht van de georganiseerde activiteiten zoals: Concours hippique; demonstratie reddingsbrigade; regionaal gymnastiekfeest; politieruiterfeest; oranjefeest op het Malieveld; en beelden van Den Haag in feestroes met feestverlichting en vuurwerk; volksdansen en vendelzwaaien; ; aankomst en vertrek Koningin Wilhelmina.
Cineast: onbekend ; Filmnummer F 670 ; filmrol (16 min.) : zw/w ; stom ; 8 mm.

2.998 maal bekeken.

Eén reactie op

 1. Hans Nieuwenhuis 31 juli 2010 at 10:12 #

  1948 – Jubeljaar 2

  Beste Frans,

  De film begint met een Concours Hippique, dat plaast vondt in het Westbroekpark. Op verschillend momenten zijn op de achtergrond de villa’s te zien aan de Nieuwe Parklaan en aan de Nieuwe Duinweg.
  Bij 01.12 komt Prins Bernhard, op een schimmel, in beeld.

  De reddingsdemonstratie werd gehouden op het strand ter hoogte van het Palace Hotel.
  Bij 02.02 wordt een z.g. Tom-Tom roeireddingboot te water gelaten, deze werden o.a. gebouwd bij de Fa. Pontos op het eiland “Vloek”. Duidelijk zijn de twee drijvers te zien.

  Het Regionaal Gymnastiekfeest van de K.N.G.V. vondt plaats op het Malieveld. Bij 05.18 is op de achtergrond het ESSO hoofdkantoor aan de Benoordenhoutseweg zichtbaar, bij 05.40 de houten kantoorgebouwen van het Ministerie van Landbouw en Visserij en Voedselvoorziening aan de Boorlaan.

  Het Politieruiterfeest werd gehouden in het Zuiderpark.

  Oranjefeest in de Maliebaan. In de oudheid werd op een Maliebaan een balspel beoefend, het maliespel, waarbij een houten bal met een slaghout op een lange baan met zo weinig mogelijk slagen tussen twee palen wordt geslagen Deze baan was gelegen op de plaats van het huidige Malieveld.
  Bij 07.42 is op de achtergrond weer de bebouwing aan de Boorlaan te zien.

  Volksdansen en vendelzwaaien vindt ook weer plaats op het Malieveld.

  Tot zover, met vriendelijke groet,

  Hans Nieuwenhuis

Geef een reactie

*

code

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.