1956 – Op wie zou ’t lijken?

Film opgenomen in kraamkliniek ‘De Volharding’ gevestigd aan de Nieuwe Duinweg 24. Gedeeltelijk geregiseerde film over de gang van zaken bij een bevalling in de kraamkliniek. Aankomst zwangere vrouw met echtgenoot; nerveuse echtgenoot wacht op de gang; na de geboorte mag hij zijn vrouw en baby zien; vrouwen sterken aan op de slaapzaal; de keuken; aankomst vrouw per ambulance; een operatieve geboorte in de verloskamer; vrouwen verzorgen hun pasgeboren baby’s; aankomst tram; bezoek van echtgenoten; baby’s worden verschoond en verzorgd; achter het glas van de couveusekamer; arts aan het bed; vertrek uit de kliniek. Deze film is onderdeel van de Collectie Keunen.
Cineast: J. Keunen ; Filmnummer: F 823 ; Filmrol (31 min.) : zw/w, stom ; 8 mm.

12.895 maal bekeken.

24 Reacties op 1956 – Op wie zou ’t lijken?

 1. rochus zuurmond 15 augustus 2011 at 15:40 #

  Beste Frans,

  De kraamkliniek was gevestigd aan de Nieuwe Duinweg en niet aan de Nieuwe Duinlaan.

  Met vriendelijke groet!

  Rochus

  • Carolien Scholte 17 april 2017 at 13:02 #

   Mijn zusje is hier geboren en ter adoptie afgestaan. Ik ben nog steeds naar haar op zoek. Mijn ouders hielden het hun hele leven geheim. Ze zou nu rond de 43 of 45 jaar zijn. Dochter van christine van Eeden en Piet Scholte. Weet iemand iets. Kan iemand me helpen.
   groet Carolien. Tel: 0618494320

 2. Jos Aben 25 augustus 2011 at 21:08 #

  Prachtig!!!! Ik ben hier ook ter wereld gekomen op 21-7-1952. En nu heb ik met mijn eigen ogen kunnen zien hoe het er daar uitzag en aan toeging! Heel bedankt voor het plaatsen van deze film!!!

  • elisabeth 20 november 2016 at 21:29 #

   Is het ook bekend of in 1952 de arts Leen Mees werkte in de Volharding?
   L.F.C. Mees was antroposoof.

 3. Paula 10 september 2012 at 21:07 #

  Heel leuk om deze film te zien!!
  Ik ben hier 55 jaar geleden geboren.
  Thanks!
  Groetjes Paula

 4. cschoemaker remijn 10 september 2012 at 21:53 #

  wat een prachtige film zeg, hier heb ik jaren naar gezocht,….of foto s , mijn dochter is hier geboren , op 16 dec. 1956. het is enig om om dat allemaal te zien. het is alsof ik er gister nog lag , op die zaal. ik mocht 2 dagen eerder naar huis, ivm de kerst. mijn verloskundige was zr. carsing. bedankt voor die film,….en misschien komen nog leuke reactie s. c.schoemaker remijn .

 5. Frances Huijsing 13 juni 2013 at 12:35 #

  Wat leuk!!! Ik ben daar geboren (1969). Ik heb voorheen eigenlijk zo goed als geen informatie en/of foto’s kunnen vinden op internet. Eeuwig zonde dat ze dat mooie pand hebben afgebroken.

  Ik meen mij te herinneren dat mijn moeder mij vertelde dat de zuster destijds ook Frances heette (bij mijn geboorte), net als ik.
  Het tegeltje heb ik trouwens nog steeds!

 6. AC SCHOEMAKER REMIJN 15 juli 2013 at 20:42 #

  hallo franses,
  ook weer leuk om jouw berichtje te lezen.
  mijn dochter is daar dus geboren , in 1956. en heet paula. kijk hier boven.
  ook ik heb het tegeltje nog. en nu aan haar gegeven.
  ik was weg van die film hoor. en herken die dingen die ze schrijven. ik lag er 8 dagen . en was nog erg jong, 18 jaar. en heb ook 2 foto s , van mij ,en van de baby. verders niets.
  en….wat jammer dat het is afgebroken,…wist ik niet. ik had nog graag eens willen kijken . event. tot horens dan he. c.r.

 7. Bart van der Horst 8 augustus 2013 at 14:18 #

  Ook ik ben hier geboren.. in 1966. Leuk om dit eens te zien. Ben dus eigenlijk een soort van Scheveninger :-)

 8. ac schoemaker remijn 16 september 2013 at 22:18 #

  ja, een scheveninger maar toch ook een hagenaar. en vele honderden zijn daar geboren, het was een privee kliniek he, en niet goedkoop . maar uit noodzaak, is mijn dochter daar geboren. hadden nog geen huis, woonden op een kamer. dus flink gespaard. en nooit meer iemand gezien die daar vandaan komt. ,jammer. en nu die filmpjes. misschien kommt er nog iemmmand met films, dus maar afwachten ac schoemaker-remijn.

 9. Frances Huijsing 19 oktober 2013 at 16:38 #

  Hallo mevr. A.C. Schoemaker-Remijn

  Wat leuk dat u ook op mij gereageerd heeft. Ik zie het nu pas.
  Op het adres Nieuwe Duinweg 24 staat een “nieuw pand” (ik weet niet van wanneer). Direct Wonen, een verhuur organisatie is er nu gevestigd.
  Ik zou graag willen weten waarom het pand is gesloopt…. Misschien dat ze bij de gemeente daar antwoord op weten. Als ik wat meer hierover te weten kom, zal ik u hierover op deze site informeren (dit zal waarschijnlijk niet op kort termijn zijn).
  Misschien dat andere bezoekers die op deze site komen hier meer over weten? In dat geval hoop ik natuurlijk ook hiervan reakties (en andere ervaringen) te lezen .

  Fijn om toch nog iets uit deze tijd terug te lezen en te zien!

  Vriendelijke groet, Frances Huijsing

 10. c. schoemaker remijn 19 oktober 2013 at 17:22 #

  Hallo Fransis,
  ik heb het gezien hoor, dat nieuwe pand. Heel modern, maar zo rechthoekig. Echt van deze tijd.
  De Volharding was echt oud, en misschien niet makkelijk schoon te maken. Ik woon zelf in een oude stad, Zierikzee. Veel oude panden, mooi. Ook hier halen ze veel weg, en komt er nieuwbouw. Past er niet bij. Helaas. Ik zal het mijn dochter melden. Zij is daar geboren. Bedankt hoor. Tot horens… misschien. C Remijn.

 11. Flynn olie 20 augustus 2014 at 21:28 #

  Onze kinderen zijn er ook geboren, de eerste in 1963 en 14 mnd. later een tweeling.
  we hebben goede herinneringen aan de kliniek. Gelukkig was het toen al moderner en mochten de a.s. vaders erbij zijn. Een bijzondere film uit een goede tijd.

 12. Paul Bosveld 22 november 2014 at 22:11 #

  Puur toevallig kom ik op dit filmpje terecht. Wat leuk! Laat ik daar nu ook geboren zijn. Mijn moeder was bij aankomst ten einde raad. De dokter zei: de verloskamer is al bezet. Vind u het erg om in de badkamer te bevallen. Nee hoor als ik nu maar mag bevallen en jawel dat was snel gepiept. De zusters noemden me ribbekassie omdat ik lang en mager was 2800 gram schoon aan de haak. Nou dat is later helemaal goedgekomen.

  • c.remijn 14 januari 2015 at 23:20 #

   ik heb nu net gereageerd, maar ineens was hij weg . dus nog even over. mij dochter is daar ook geboren , maar hoefde er geen 10 dagen te zijn, mocht eerder weg, en de kerst zat er tussen. ook mijn schoonmoeder had iets bijzonders, zij is op de trap bevallen, er was nog geen vroedvrouw in de buurt, en ach ,hij weet het zelf niet. die dochter is paula schoemaker , en heeft ook een reactie gegeven. h groetjes CR

 13. Carlo Glas 16 mei 2016 at 15:56 #

  Ik ben er in 1963 geboren en ook in de badkamer want de verloskamer was in gebruik.

 14. Marja Dame-Maaskant 8 oktober 2016 at 00:34 #

  Ik ben er ook geboren in juni 1957, mijn moeder – nu 85 – heeft het nog altijd over haar bevalling en kraamtijd ! Ik zal deze film dan ook zeker aan haar laten zien, dat zal ze erg leuk vinden! Wat een verschil met mijn eigen bevallingen, als het allemaal goed ging was je dezelfde dag weer thuis. En dan de aanstaande vader die in dit filmpje zijn sigaretje rookt… En dat in een kraamkliniek …

  • Jenny van Rooijen 8 oktober 2016 at 10:50 #

   Wat leuk om te horen allemaal!!,het was 1967 een bloedhete middag in juli,dat mijn eerste kind mijn dochter Petra werd geboren,ik was toen twintig,en dat moest dus ook in de badkamer!! met de volle zon in mijn gezicht!!! maar verder was het heel gezellig daar en knus! alleen vond ik 10 dagen veel te lang! :)

 15. Vera Zegerman 28 oktober 2017 at 18:38 #

  Bij toeval kom ik hier terecht. Wat enig! Ik werd hier geboren op 16 augustus 1957. Uiteraard heb ik daar geen herinnering aan…. Maar toen op 1 augustus 1961 mijn broertje ’s nachts was geboren, ging ik vroeg in de ochtend met mijn vader daarheen. Omdat we te vroeg waren gingen we eerst konijntjes kijken in de duinen. Ik herinner me niets van mijn moeder in bed of zo, maar wel heb ik altijd nog de beelden voor ogen van een glazen wand waarachter allemaal bedjes stonden. Mijn vader hield een briefje omhoog en toen werd ons een baby getoond. Ik heb altijd moeten horen dat ik gezegd heb dat hij lelijk was omdat hij geen tanden had…. Wat leuk om op de film te zien dat dat echt zo ging met die glazen wand (en dat ik dat dus niet verzonnen heb)! Ook leuk als die geboortetegels getoond worden; ik herken die van mij onmiddellijk!

 16. Henny Kikkert 31 oktober 2017 at 22:48 #

  Wat leuk zeg deze film! Zelf ben ik daar geboren op 31 oktober 1958. Mijn vriendin, Marianne Bos-Langerak, is daar ook geboren en wel op 2 November 1958. Wij zijn al sinds ons 12de vriendinnen en het kan niet anders dan dat onze moeders daar tegelijkertijd in het kraambed hebben gelegen! Weet iemand of er nog ergens administratie bewaard is gebleven van deze kraamkliniek?

 17. Vera Zegerman 23 november 2017 at 16:08 #

  Als die er zou zijn, mag je er vast niet in kijken vanwege de privacy…..

 18. Sophia 17 december 2018 at 14:00 #

  Mijn beide kinderen zijn hier geboren. Dochter in juni 1978 en zoon in juli 1980. Allebei in de zomer, dus de moeders konden lekker op het terras zitten aan de zijkant met uitzicht op de tuin. Een mooie rustgevende omgeving.
  Idd bespottelijk dat ze prachtige villa hebben afgebroken. Cultuurbarbaren!

 19. Wietske Warendorf 22 januari 2019 at 00:26 #

  In 1981 heb ik hier gewerkt als leerling kraamverzorgster. Ondertussen was het de Azivo kliniek genoemd. Wat een leuke tijd gehad, zo gezellig Met alle collega’s en kraamvrouwen. Het werk op de babykamer hield je in de nacht wel wakker.
  Tegen die tijd hoefde je niet meer in de badkamer te bevallen omdat er twee verloskamers waren, waarvan een met 2 bedden voor geval van nood. Verder ook een of twee kamertjes voor aanstaande moeders met weeen die nog even moesten doorpuffen voordat ze naar de verloskamer mochten.
  Het raam voor de babyshow was er nog wel, inclusief de kaartjes. Op een bepaald moment gingen de gordijntjes open en stonden wij allemaal klaar om de baby’tjes te showen.
  Het eten werd er toen niet meer gekookt, de kraamvrouwen kregen kant en klaar maaltijden van iglo, gingen in een grote oven op aluminiumfolie borden.
  De operatiekamer was niet meer in gebruik maar er werden nog wel kunstverlossingen gedaan.
  Jammer dat het gebouw gesloopt is, en dat de kraamkliniek is opgehouden te bestaan. Er waren plannen om een nieuwe kliniek te bouwen bij het Leyenburgziekenhuis maar dat is niet doorgegaan helaas.

 20. Connie van Bemmel 23 januari 2019 at 17:13 #

  Ik ben ook in de Volharding geboren, in 1961. Mijn moeder is gelijk daarna overleden. Ik ben op zoek naar de archieven om meer te weten te komen over de oorzaak. Heeft iemand een idee waar ik dat na kan vragen?
  Groetjes Connie

Geef een reactie

*

code

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.