1940 – Gastvrij Den Haag

Film over een nog onbekend Kinder- en Bejaardentehuis in Den Haag. (Zie voor een aanvulling hierover de reactie hieronder door Rochus Zuurmond.) Exterieur Gemeentemuseum; KLM-gebouw Plesmanweg; Wittebrug; Vredespaleis; Gevangenpoort met pen naar Binnenhof; Standbeeld Johan de Witt; Bioscoop Cineac Buitenhof; Plein 1813; Tramlijn 3; Den Haag is versierd met stalletjes met feestartikelen; Keizerstraat met voetgangers.
Beelden van verkeer op de Koningin Emmakade; een leidster met een burgerwacht;
In de keuken; vlees snijden; brood beleggen; veel handelingen met melk van de Sierkan; keukenservies; afwassen- en afdrogen; middagmaaltijd aan lange tafels.
Gemengde groep gaat op weg; binnenplein met leidsters, kinderen en ouderen; uitdelen van drinken en chocolade; spelende kinderen van bovenaf gefilmd.
Verpleegster met baby op de arm; bejaarden op een bankje buiten; speelplein met steppende en spelende kinderen; sommige kinderen poseren voor de camera.
Sneeuwruimen op de kruising Laan van Meerdervoort, Carnegielaan, Groot Hertoginnelaan en een wak hakken.
Cineast: onbekend ; Filmnummer F 159 ; filmrol (18 min.) : zwart/wit, stom ; 8 mm.

5.692 maal bekeken.

3 Reacties op 1940 – Gastvrij Den Haag

 1. Rochus Zuurmond 13 mei 2010 at 14:52 #

  Beste Frans,

  Weer wat aanvullingen:

  De school is het KLM-gebouw aan de Plesmanweg, gebouwd in 1939 dus de datering voor dit gedeelte van de film, 1931-1935, kan niet juist zijn. De brug is de Wittebrug.
  Het sneeuwruimen gebeurt op kruising Laan van Meerdervoort, Carnegielaan, Gr.Hertoginnelaan.

  Met vriendelijk groet!

  Rochus

 2. Rochus Zuurmond 14 mei 2010 at 19:17 #

  Beste Frans,

  De kade gevonden. Het is de Koningin Emmakade bij de hoek met de 2e Schuytstraat. Het huis met de witte versiering boven de voordeur is nummer 165.

  Met vriendelijke groet!

  Rochus

 3. Rochus Zuurmond 4 augustus 2010 at 16:07 #

  Beste Frans,

  Het heeft heel wat uren gekost maar “het onbekende Kinder- en Bejaardentehuis” is gevonden.

  Het is alleen geen tehuis maar een school, o.a. te zien van 03.10 tot 03.18 aan de wandrekken in de gymzaal, die gebruikt werd als eetzaal.

  Deze school, de openbare lagere school “Witte de With” aan de Asstraat 3, was één van de gebouwen die in beheer waren van de “Haagsche stichting voor hulp aan Rotterdamsche vluchtelingen”, sedert november 1940 de “Tijdelijke gemeentelijke dienst voor verzorging van Rotterdamsche vluchtelingen” geheten.

  Van 07.40 tot 07.44 is een gedeelte van de achterzijde van het HTO, gelegen aan Asstraat, te zien, het Haags Tehuis voor Ongehuwden, ingang Laakkade 80.
  In de oorlog was hier de Sicherheitsdienst gevestigd.

  De datering van deze film zal 1940 of 1941 zijn gezien bovenstaande gegevens.

  Met vriendelijke groet!

  Rochus

Geef een reactie

*

code

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.