1939 – Start bouw Zeehospitium

Start van het eerste Nederlands Zeehospitium van de Sophia Stichting in Kijkduin aan de Hoek van Hollandlaan. Vanaf april 1939 en betrokken in november 1940. Het gebouw werd in 1943 op last van de Duitsers afgebroken.
Deze film is onderdeel van de Collectie Sohia Stichting.
Cineast: onbekend : Filmnummer: F 409-2 ; Filmrol (13 min.) : zw/w, stom ; 16 mm.

2.307 maal bekeken.

Eén reactie op

 1. Theo van Os 12 augustus 2016 at 19:18 #

  Een correctie is op z’n plaats. Het betreft hier de bouw van het eerste Zeehospitium op deze plek. Dus de filmopnames moeten van vóór 1940 zijn.
  Het is te zien aan de nog aanwezige bebouwing op de achtergrond, langs de zuidzijde van de Scheveningschelaan, de winkelgalerij aan de Kijkduinschelaan (Kijkduinselaan) en het Badhotel, vlakbij het strand. Al deze bebouwing is – net als dit Zeehospitium – ook in 1943 en 1944 met de grond gelijkgemaakt.
  In 1955 is op exact deze plek inderdaad een nieuw Zeehospitium gebouwd, wat in 1995 weer is afgebroken als gevolg van de dreigende afkaveling van de duinen.
  Overigens, het echte eerste Zeehospitium stond tegenover het Badhotel, of het Wilhelminahotel, links van de strandopgang, aan het einde van de Kijkduinschestraat (Kijkduinsestraat).
  Kijk voor heel veel foto’s en historische feiten op mijn Facebook-pagina GeschiedenisKijkduin

Geef een reactie

*

code

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.