10 Reacties op 1978 – Scharensliep

 1. Jaap van Zijderveld 18 juni 2012 at 10:56 #

  Mijn vader had zijn decoratieatelier (van Zijderveld) op de hoek van de Hekkelaan en de Zwarteweg. Een geweldige (arme) buurt waar elke dag wel wat gebeurde. Het was een buurt met veel sociale controle en gezelligheid. ‘Oom’ Bart want zo moest ik hem toen noemen (ik ben nu zelf 68) van mijn vader was een zeer bekende figuur in de omgeving en dat niet in het minst om zijn prachtige slijperswagen (ik heb er nog een tekening van). Ik weet nog dat de Coca Cola Comp. heel wat geboden heeft om deze naar Amerika te transporteren als reclame object maar Bart wilde dat niet (waar is die wagen overigens gebleven?). Schneiders woonde tegenover ons atelier, bij zijn ouders en broer in de Hekkelaan vlak Jansen die toen een lasbedrijf daar had. Daarnaast had Slagerij Rinzema zijn winkel waar, als ik mij goed herinner het vlees verkocht werd wat in het slachthuis net niet was goedgekeurd en toch nog een stempeltje kreeg. Overigens als de verkoop daarvan startte stond de hele Zwarteweg tot het gebouw van K&W vol met ambassade auto’s. Schneiders had zo zijn ‘wijkjes’ waaronder het Bezuidenhout en de ‘Indische wijk’ waar hij altijd van terugkwam met schilderijen die hij bij de vuilnisbak had ‘gevonden’. Zijn vaste bezoek was dan aan mijn vader die als ‘kunstkenner’ zijn kennis moest loslaten op de gevonden ‘meesterwerken’! Soms zat er wat bij en dan ging Bart richting de Zeestraat om daar het werkje te verkopen.
  Maar zo kan ik nog uren doorgaan over ‘de buurt’ dus ga er maar voor zitten! Helaas is dit buurtje door een aantal (politieke) idioten weggesaneerd en het mooiste stuk Den Haag als toeristische trekpleister naar de knoppen geholpen. Om die reden ben ik er nooit meer naar teruggegaan ja, zelfs uit Den Haag vertrokken!

 2. Marja 22 augustus 2012 at 23:28 #

  En dat was ook mijn vader. De buurt is niet meer zoals vroeger. Het Hekkelaantje is zeker niet meer als toen. Maar de Zwarteweg (die volgens de bestemmingsplannen van ruim 60 jaar geleden al afgebroken had moeten zijn), de Uilebomen en de “Brug der Zuchten” zoals Georgette Hagedoorn, de bekende toneelspeelster, de groene brug over de gracht noemde, zijn er nog steeds. Gelukkig zijn deze er nog. Alle reden om Den Haag trouw te blijven!

  • Dick van der Zwan 8 november 2015 at 13:47 #

   Beste Marja,

   Ik ben de maker van de film en ben heel benieuwd waar die mooie scharensliepwagen naar toe is gegaan.

 3. Irene Cortenbach 11 september 2013 at 09:42 #

  Prachtig, voor dit soort levensverhalen kan ik het geduld opbrengen om te lezen…..Genoten!

 4. Jaap van Zijderveld 24 november 2015 at 15:58 #

  Ik vond nog een tekening van Bart Schneider door mijn vader, getekend op de Zwarteweg voor de beroemde (nog steeds bestaande) brug tegenover de Hekkelaan.

  • Dick van der Zwan 2 oktober 2016 at 16:30 #

   Ik heb geen idee waar die wagen is gebleven. Heb het ook al gevraagd in een eerder bericht. Wie weet leest de familie het een keer en weten zij meer.
   Waar kan ik de tekening zien?

 5. jan schneider 2 oktober 2016 at 12:18 #

  IDD waar is de wagen gebleven?

 6. Jo Knabben 7 november 2016 at 10:41 #

  Ik heb een houtskooltekening uit 1965 “scharensliep” genaamd met titel Zwarte Weg ’s Gravenhage en stootte toevallig op uw onderwerp.Interessant…

  • Dick van der Zwan 7 november 2016 at 11:17 #

   Leuk om te horen. Kan ik de tekening ergens bewonderen?

 7. jan schneider 8 november 2016 at 08:31 #

  ja daar ben ik ook zeer geïnteresseerd in waar deze tekening is

Geef een reactie

*

code

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.