1942 – Haags Hervormd Weeshuis

Impressie van de dagelijks gang van zaken binnen het Haags Hervormd Weeshuis aan de Hooftskade. Dit gebouw werd op 5 november 1867 in gebruik genomen. Per 1 maart 1942 werd het gevorderd door de Rijksgebouwendienst en bestemd voor de Rijks Recherche Centrale.
Cineast: Onbekend ; Filmnummer:  F 455 ; Filmrol (36 min.) : zw/w, stom ; 8 mm.

9.110 maal bekeken.

14 Reacties op 1942 – Haags Hervormd Weeshuis

 1. Dick van der Zwan 14 september 2012 at 21:32 #

  Het Haags Hervormd Weeshuis is ook gezeteld geweest aan de Scheveningseweg 66. In ieder geval in 1958 toen Kindercircus t’Kraaienest daar haar aller eerste voorstelling buiten de deur van Clubhuis de Fram gaf. Ik heb er een krantenfoto van maar kan deze niet meezenden.

 2. Rochus Zuurmond 9 november 2012 at 21:33 #

  Nadat het weeshuis door de Duitsers was gevorderd werden de kinderen op diverse plaatsen in Den Haag ondergebracht.
  Op 29 januari 1943 vonden de kinderen en de staf onderdak op kasteel Enghuizen in Hummelo.

  Tegen het eind van de oorlog werd het kasteel als noodziekenhuis ingericht voor gewond geraakte Duitse militairen en moesten de kinderen en de staf vertrekken. Allen werden door de bevolking van Hummelo gastvrij opgevangen tot het eind van de oorlog.

  Na de bevrijding is het kasteel door brand verloren gegaan door onvoorzichtigheid van de daar toen gelegen Canadese militairen.

  De weeskinderen die ooit in het Haagse weeshuis woonden hebben nog ieder jaar een reünie gehouden. Anno 2003 waren er nog 15 wezen in leven en zij hebben besloten dat de reünie van 2003 de allerlaatste was.

  • Johanna rood 27 april 2018 at 21:20 #

   Het lijkt mij sterk dat er in 2003 nog maar 15 in leven waren ik ben er ook nog van1943 tot 1950 ln dat weeshuis gezeten.jopi

 3. Henk Rompelman 12 november 2012 at 01:28 #

  Bij toeval kwam ik op deze webside terecht en kon mijn ogen niet geloven een film te ontdekken van het Haagse Weeshuis op de Hoofstkade 1. Ik heb daar nog een kerstfeest meegemaakt in 1940 voordat ikzelf naar een ander weeshuis in Haarlem ging.
  Mijn zuster Alie Rompelman heeft daar gezeten in het begin van de oorlogs-jaren en daarna via Scheveningen naar Kasteel Enghuizen in Hummelo gegaan. Ik ben daar ook een keer op visite geweest maar toen was zij, onder toezicht van het weeshuis, ingekwartierd bij een boer in Hummelo zover ik mij dat kan herinneren. Dus ik ken de geschiedenis een beetje en heb daar uiteraard veel verhalen over gehoord.
  Mijn zuster woont nu in Brasschaat (Belgie) en is 87 jaar. Ik ben haar broer en was in het Haarlemse Burgerweeshuis wat later het Coen Cuserhuis werd genoemd ( see webside).
  Ik zou haar dat graag willen laten zien maar ze heeft geen computer en zou daar ook niet mee kunnen werken en heeft daarnaast ook een zwaar invalide man thuis. Is het mogelijk om hier een DVD van te maken zodat ze iemand kan bezoeken die een DVD speler heeft?
  Ikzelf woon al het grootste deel van mijn leven in Canada en was September 2011 in Nederland i.v.m. een reunie van (mijn) weeshuis, het Coen Cuserhuis en het maken van een documentaire. Maar helaas aan alles komt een einde zo ook aan de bezoeken aan Nederland want ook ik en mijn vrouw zijn beiden 82 jaar. Het wordt gewoon allemaal te vermoeiend.
  Ik zou graag een antwoord hierover willen ontvangen indien mogelijk.
  Mijn email adres is : romplman@nb.sympatico.ca
  Mijn adres:
  Hendrik G. Rompelman
  121 Jeremy Street
  Fredericton, New Brunswick E3A 5V6
  CANADA

  Telefoon 1-506 472 8706

 4. Johanna rood 17 juli 2013 at 22:40 #

  Alie Rompelman heb ik gekend, wil je haar de groeten doen van Jopie Rood, ze weet vast nog wie ik ben.

 5. Rob Langenkamp 7 september 2014 at 20:41 #

  Ongelooflijk dat ik dit filmpje mag zien en de gang van zaken in het weeshuis tijdens het verblijf van mijn vader en familie.

  Mijn vader Nico Langenkamp en zijn broers Jan en Koos en ook zijn zussen Leen en An hebben in het haags weeshuis gewoond. Van mijn vader weet ik dat hij naar Hummelo is gegaan in 1942 naar kasteel Enghuizen en daarna op boerdrij “de Klevenhorst” aan de van Heeckerenweg 13 heeft gewoond gedurende 13 jaar.

  Helaas zijn mijn vader en broers reeds lang overleden en ook zijn zus Leen ook. Alleen An leeft nog en is volgens mij getrouwd met een andere weeshuis bewoner Rob van de Leemkolk.

  Vandaag ben ik in Hummelo wezen kijken bij het landgoed Enghuizen en op de boerderij “de Klevenhorst” .

  Daarna ben ik achter de pc gaan zitten en ontdekte deze site.
  Zijn er nog oudbewoners die iets over mijn vader weten zo ja wil ik dat heel graag weten.
  heel veel dank en groeten van Rob Langenkamp.

 6. reitsma,e 1 mei 2015 at 21:52 #

  Dag Rob, mijn moeder is in die tijd (oorlog) ook naar Hummeloo door dit weeshuis gegaan; wij zijn een keer op een boerderij op bezoek geweest, maar of deze ook “de Klevenhorst” heette, weet ik niet meer; mijn moeder heeft wel een vriendin/kennis van uit het weeshuis gehad die “Annie” heette; meer kan ik je niet vertellen…; zij vertelde eigenlijk niets over het weeshuis…

  Elisabeth Reitsma

 7. Jopie slingerland 23 september 2015 at 21:16 #

  hallo Rob en Elisabeth ik heb zowel Nico als Anneke gekend was in die periode ook in dat weeshuis ik weet dat Anneke gewond is door een granaat scherf in de oorlog met Anneke heb ik jaren op de zelfde afdeling gezeten Nico ken ik omdat hij haar broer was
  wat Elisabeth betreft kan ik mij voorstellen dat haar moeder niet graag over die tijd wilde spreken ik moet haar wel gekend hebben maar het was iets om achter je te laten want het was geen prettige ervaring.

 8. Rob Langenkamp 24 september 2015 at 07:07 #

  Hallo Jopie Slingerland,

  Fijn om nog iets te horen.
  Mijn vader en mijn ooms en tante hadden het vroeger op verjaardagen er nog wel eens over en zijn ook nog een paar keer op een reunie geweest.
  Een verhaal wat mij altijd is bijgebleven is dat mijn vader tijdens het avondeten een keer een stomp van de leiding op zijn rug kreeg (de afdruk van de ring stond in zijn rug), hij kreeg een bloedneus, het bloed druppelde in zijn bord met soep. Mijn vader pakte het soepbord en wierp het naar degene die hem gestompt had. die had zijn hoofd kapot.
  Ik blijf het een mooi verhaal vinden.

  Bedankt voor uw reactie

 9. Lydia van Esch/Langebent 25 januari 2016 at 16:07 #

  Er waren ook Joodse kinderen. Is bekend hoe het daarmee gegaan is ?
  Dit vraag ik i.v.m. een buurvrouw waarvan ik in het Haags archief zag dat ze in het weeshuis was, maar misschien al te oud om daar nog te verblijven. Ze was geboren in 1920.
  Dank voor een eventueel antwoord. Lydia van Esch

 10. Rob Langenkamp 26 januari 2016 at 18:41 #

  Ik zelf heb daar helaas niets over gehoord en ook geen informatie over, hoop dat misschien een ander wel informatie daarover heeft.

  vriendelijke groeten en succes

 11. Willem Alphenaar 31 augustus 2016 at 15:18 #

  Hallo vrienden van het Haags Hervormd Weeshuis.
  Ik ben Willem Alphenaar. In het weeshuis was ik van 1945 tot 1950 op de Binckhorst. Ik was bevriend met de Familie Langekamp. Leen Langekamp was de Zuster van Anneke die getrouwd is met Rob Leemkolk en haar vriendin (Mien van Zeil) was toen mijn vriendin. Dat zijn nog mijn herrineringen. Het weeshuis opzicht had in deze tijd de Familie Jongwaart.

  • Johanna rood 27 april 2018 at 21:26 #

   Hallo Willem nog heel lang bevriend geweest met Mientje van zijl en haar man jouw kan ik mij ook
   Nog herinneren

 12. Rob Langenkamp 31 augustus 2016 at 22:07 #

  hallo Willem,

  Bedankt voor uw reactie.
  Erg leuk om nog wat te horen van een oud bewoner van het HHW.
  Helaas zijn mijn vader Nico Langenkamp en Leen Langenkamp al heel lang geleden overleden. Zij wonen nog steeds in Ede. Anneke (An) mijn tante leeft nog wel en ook Rob Van de Leemkolk leeft nog. In 1945 was mijn vader 11 jaar en zat ook in het HHW later is hij naar Hummelo gegaan in kasteel Enghuizen en later een kilometer verderop bij een boer Vleemingh op de Kleverhorst. Daar heeft hij een aantal jaren ingewoond en gewerkt.

  Groeten Rob Langenkamp

Geef een reactie

*

code

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.