1984 – Overdracht Hr. Ms. Scheveningen (M 855)

Op 18 Juli 1984 werd, in de Scheveningse Haven, de mijnenjager Hr. Ms. Scheveningen (M 855) officieel overgedragen aan de Koninklijke Marine. In 1984 vierde Scheveningen het 700-jarig bestaan. Op grote afstand was de plechtigheid te volgen.
De Scheveningen is samen met de 4 andere mijnenvegers in augustus 2005 verkocht aan Letland.
Deze film hoort bij de Collectie Evenementenman.
Cineast: onbekend ; Filmnummer: F 975-6 ; filmrol (3 min.) : kleur ; stom ; 8 mm.

2.351 maal bekeken.

Eén reactie op

 1. N.E. Bruin 29 januari 2016 at 17:24 #

  De gemeente Den Haag moet zich diep schamen dat zij de Mercuur niet wilde behouden om zo nog een stuk Schevenings cultuur erfgoed te bewaren.
  In 1984 bestond Scheveningen 700 jaar en één van de onderdelen van de festiviteiten was de indienststelling van de mijnenjager Hr. Ms. Scheveningen (M 855). Voor dit schip was oorspronkelijk een embleem voorzien, dat twee gekruiste haringen toonde, vergezeld van de Haagse ooievaar. Hierop ontstond nogal wat commotie onder de Scheveningse bevolking, die vrij algemeen het familiewapen van het uitgestorven geslacht De Huybert beschouwde als “het wapen van Scheveningen”. De omschrijving van dit wapen luidt: in azuur drie naar rechts zwemmende haringen van zilver; boven de kop van elke haring een kroon van goud. Rechts = heraldisch rechts, d.w.z. gezien vanuit de positie van degene die het wapenschild vasthoudt; voor de toeschouwer is dit links.
  Er verschenen ingezonden brieven in diverse dagbladen en een handtekeningenactie werd opgezet; tenslotte kwam er zelfs een Kamervraag. Uiteindelijk leidde één en ander ertoe, dat Burgemeester en Wethouders van de gemeente ‘s-Gravenhage in Raadsvoorstel 136, d.d. 23 maart 1984 besloten hebben het familiewapen van het uitgestorven geslacht De Huybert te erkennen als het (dorps)wapen van Scheveningen.
  Het gaat hier uitdrukkelijk niet om het vaststellen van een officieel wapen, daar Scheveningen deel uitmaakt (en altijd gemaakt heeft) van de gemeente ‘s-Gravenhage. Wel werd tegemoetgekomen aan een breed gedragen gevoel onder de Scheveningse bevolking, dat dit wapen vanouds “hun” wapen was. Zelfs het embleem van de mijnenjager Hr. Ms. Scheveningen is kort daarop door de toenmalige minister van Defensie, mr. J. de Ruiter, bij besluit D 84/236/41010. d.d. 24 april 1984 gewijzigd volgens bovengenoemde omschrijving.

  (Aangepast door moderator.)

Geef een reactie

*

code

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.