1954 – Scholen in Leidschendam

Hoe het hier reilt en zeilt… een dorpsfilm van Johan Adolfs (1917-1977). De ‘Filmactie’ met de plaatselijke film uit Leidschendam in 1954. Tweede gedeelte, de scholen, van een bijna 60 minuten durende film bedoeld voor de lokale bevolking. De dorpsfilms werden gemaakt volgens een vast schema. Eerst het gemeentehuis, met de burgemeester en de ambtenaren, dan een rondgang door het dorp. Daarna beelden van scholen, de middenstand, de verenigingen en de bevolking. Afgewisseld met karakteristieke beelden uit het dorp. De opname was ’s zomers en de filmvoorstellingen waren ’s winters. In Leidschendam werd de opdracht voor de film gegeven door de Gemengde Zangvereniging Arti et Charitate. Deze zangvereniging betaalde de film, maar kon dit ruimschoots terugverdienen uit de recette van de filmvoorstellingen.
Johan Adolfs filmde niet zelf, maar liet het werk over aan een cameraman en een geluidsman.
Cineast: J. Adolfs; Filmnummer: F 1001-2 ; filmrol (10 min.) : zw/w ; stom ; 8 mm.

00.03 St.Willibrordesschool (RK Jongensschool), Damlaan 38. Sommige leerlingen komen met fiets en autoped uit school.
01.58 Leerkrachten van de school met van links naar rechts: Mw. Dunselman, Hr. Kasbergen (wordt aangevuld).
02.18 Christelijke Kleuterschool De Springplank, Damstraat 2. Waarschijnlijk lopen de leerlingen vanaf de Damlaan (op de achtergrond de woningen aan het Molenpad) richting Damstraat naar school.
02.56 Mariaschool met kinderen op het schoolplein achter de houten noodschool, St.Jozefstraat.
03.03 Zuster Maria Teresia.
05.30 Meisjesschool St.Jozef, Damstraat (ook wel St.Jozef gesticht genoemd). Gefilmd op het ommuurde binnenplein van de school.
06.37 Meisjesschool St.Jozef in de Damstraat / hoek Molenpad.
06.42 Kinderen en leerkracht op de Sluiskant met rechts de RK Petrus en Pauluskerk.
06.56 Hoofd der school A.L. van Dijke.
07.02 Misschien een leerkracht, loopt op de hoek van de Damstraat en de Sluiskant.
07.04 Schoolkinderen lopen op de Sluiskant richting Damstraat, met op de achtergrond woningen aan de Leidsekade.
08.09 Het hoofd der school woonde aan de Sluiskant 24 (de voormalige zeilmakerij van Jongerbloed).
08.13 Kinderen lopen over de Damlaan.
08.18 Nieuwbouw schoolgebouw van de RK lagere school, Mariaschool, aan de Prins Bernhardlaan / hoek St.Jozefstraat (later de Johan Sebastiaan Bachlaan). Deze school is afgebroken ten behoeve van de bouw van Marienhage. Zicht vanaf het schoolplein met rechts het gemeentehuis en links het klooster. Bij de ingang van het hek (ingang Prins Bernhardlaan) stond het fietsenhok. Kinderen rennen langs het fietsenhok richting het weiland (nu woningen aan de Beethovenlaan en de Schubertlaan). De palen op de achtergrond zijn (proef) zendmasten van het Neherlaboratorium van de PTT.
09.13 Tuintjes op de binnenplaats tussen de school en het bejaardencentrum Marienpark. Het RK Marienpark en de Mariaschool werden (door het bestuur van de RK Petrus en Pauluskerk) in het begin van de jaren 50 gelijktijdig gebouwd. Binnenkomst van de kinderen richting de speelplaats van de Mariaschool.
09.21 Een filmer en iemand anders lopen (verscholen) in de rij mee.
09.48 Kinderen spelen op de Damlaan, deze “straat” is veel te groot voor het speelplein van de school, er is ook een witte stippellijn over de weg. Vermoedelijk spelen deze meisjes voor de ingang van de St.Willibrodusschool aan de Damlaan.
09.56 Kinderen op het schoolplein van de Mariaschool.
10.05 Meisjes rennen over de Damlaan (links huisnummers 2-8) richting de St. Willibrordusschool. Op de achtergrond het uithangbord van de Caltex bezinepomp.

4.177 maal bekeken.