1954 – Verenigingsleven Leidschendam

Hoe het hier reilt en zeilt… een dorpsfilm van Johan Adolfs (1917-1977). De ‘Filmactie’ met de plaatselijke film uit Leidschendam in 1954. Vierde gedeelte, het verenigingsleven, van een bijna 60 minuten durende film bedoeld voor de lokale bevolking. De dorpsfilms werden gemaakt volgens een vast schema. Eerst het gemeentehuis, met de burgemeester en de ambtenaren, dan een rondgang door het dorp. Daarna beelden van scholen, de middenstand, de verenigingen en de bevolking. Afgewisseld met karakteristieke beelden uit het dorp. De opname was ’s zomers en de filmvoorstellingen waren ’s winters. In Leidschendam werd de opdracht voor de film gegeven door de Gemengde Zangvereniging Arti et Charitate. Deze zangvereniging betaalde de film, maar kon dit ruimschoots terugverdienen uit de recette van de filmvoorstellingen.
Johan Adolfs filmde niet zelf, maar liet het werk over aan een cameraman en een geluidsman.
Cineast: J. Adolfs; Filmnummer: F 1001-4 ; filmrol (11 min.) : zw/w ; stom ; 8 mm.

00.02 – 02.02 Ritmisch vrouwengymnastiek op een weiland langs de Vlietweg, met op de achtergrond de woningen aan de Ruyterstraat (Zeeheldenbuurt). Op deze plek ligt nu de Sijtwendetunnel van het noordelijk randwegtracé.
02.03 – 02.14 onbekend
02.14 – 02.58 Het Katholieke Vrouwengilde bijeen voor het borduren en herstellen van de misgewaden.
02.58 – 04.21 Het toegangsbord tot de sportvelden van de voetbalvereniging RKAVV (Rooms-Katholieke Aloysius Voetbal Vereniging) aan de Van Ruysdaellaan, naast de boerderij ‘Laanzicht’ van de familie Van Bohemen. Het jeugdelftal speelt een vriendschappelijke wedstrijd. In het publiek zien we o.a. de heer Groenenwegen. Op dit weiland staat nu ten dele het winkelcentrum Leidsenhage.
04.22 – 05.36 Tafeltennisvereniging VVV (Veni Vidi Vici; Ik kwam, ik zag, ik overwon) spelend op een binnenplein bij een school. Deze vereniging is opgericht in september 1946.
05.36 – 10.22 Defilé van alle Leidschendamse verenigingen op de Koningin Wilhelminalaan langs het gemeentehuis. Vooraf gegaan door de harmonie en drumband St. Cecilia. Met o.a. de scouting, het RK meisjesverbond, RKAVV, Zangvereniging Arti et Charitate. (Het rooms-katholieke verenigingsleven was van grote sociale betekenis binnen de samenleving van Leidschendam.) De route ging vanaf de Koningin Wilhelminalaan, de Raphaelstraat (later werd dit de Van Ruysdaellaan) via de Damlaan over de Sluisbrug direct rechtsaf de Delftsekade op en via de Raadhuislaan naar de latere Regthuisstraat, waar men in groepsverband nog even poseerde voor de film. Dit alles onder het toeziend oog van het plaatselijk gezag.

3.249 maal bekeken.