1935 – Aan boord van de Indrapoera

Afduwers en uitzwaaiers voor het echtpaar Goekoop in de haven van Rotterdam. Van 15 tot 18 juli 1935 maakt Adriaan Goekoop met enkele vrienden en kennissen een speciale reis met de Indrapoera om een jubileum-vlootrevue bij te wonen op de rede van Spithead, gelegen tussen havenstad Portsmouth en het eiland Wight. Aan deze vlootrevue, die gehouden zou worden op 16 juli 1935 ter gelegenheid van het zilveren jubileum van de Engelse Koning George deden in totaal 160 schepen van de Britse marine mee.
De Indrapoera voer op de dag van de vlootrevue éen keer door de linies. Op het schip, volgeboekt met 350 personen, was via luidsprekers de rapportage van de BBC te volgen. Om tien uur ‘s-avonds werd op de marineschepen de illuminatie ontstoken.
03.45 Het echtpaar in badpak, dat zwaaiend vrij lang in beeld is, is Herman Rijnbende met zijn vrouw Puck Rijnbende-Ruys.
De Indrapoera (genoemd naar een vulkaan op Sumatra) was een statig passagiersschip van de Rotterdamsche Lloyd varend op Nederlands-Indië. Het was het eerste motormailschip, begin 1926 in de vaart genomen. In september 1940 werd het tijdelijk een troepenschip van de geallieerden. Na de Tweede Wereldoorlog bracht het schip evacués vanuit Nederlands-Indië naar Nederland. Na de soevereiniteitsoverdracht werd de Indrapoera omgebouwd tot vrachtschip met luxe accommodatie voor ongeveer honderd passagiers. uiteindelijk werd het schip in 1956 verkocht aan het buitenland en in 1963 gesloopt.

Deze film is onderdeel van de Collectie Goekoop.
Cineast: Adriaan Goekoop ; Filmnummer: F 1065-1 ; filmrol (10 min.) : zw/w ; stom ; 16 mm.

1.891 maal bekeken.

2 Reacties op 1935 – Aan boord van de Indrapoera

  1. fleur d'Aulnis 8 september 2017 at 18:57 #

    erg leuk om deze film te zien. Ik ben als kind van 6 jaar met de Indrapoera naar Indonesie gevaren. In Rotterdam werden we net zo uitgezwaaid als op de film en ik heb leren zwemmen in het zwembad van de Indrapoera,
    geimproviseerd in een oude verhuiskist, waarover een zeil was aangebracht. Ik herinner me ook de vliegende vissen op de Indische Ocean, en Mies Bouwhuys, de schrijfster, die meevoer als kinderbegeleidster en met wie ik leuke zelfgemaakte spelletjes deed.

  2. Richard de Geus 20 september 2018 at 20:37 #

    Ik heb een kleurenbrochure van het schip ingelijst boven de bank hangen; gekocht bij Jasper Hooijkaas antiquairs in Delfshaven. Nostalgie aan de muur!

Geef een reactie

*

code

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.