1935 – Aan boord van de Indrapoera

Afduwers en uitzwaaiers voor het echtpaar Goekoop in de haven van Rotterdam. Van 15 tot 18 juli 1935 maken Adriaan Goekoop en zijn vrouw Puck Goekoop-Santhagens een speciale reis met de Indrapoera om een jubileum-vlootrevue bij te wonen op de rede van Spithead, gelegen tussen havenstad Portsmouth en het eiland Wight. Aan deze vlootrevue, die gehouden zou worden op 16 juli 1935 ter gelegenheid van het zilveren jubileum van de Engelse Koning George deden in totaal 160 schepen van de Britse marine mee.
De Indrapoera voer op de dag van de vlootrevue éen keer door de linies. Op het schip, volgeboekt met 350 personen, was via luidsprekers de rapportage van de BBC te volgen. Om tien uur ‘s-avonds werd op de marineschepen de illuminatie ontstoken.
De Indrapoera (genoemd naar een vulkaan op Sumatra) was een statig passagiersschip van de Rotterdamsche Lloyd varend op Nederlands-Indië. Het was het eerste motormailschip, begin 1926 in de vaart genomen. In september 1940 werd het tijdelijk een troepenschip van de geallieerden. Na de Tweede Wereldoorlog bracht het schip evacués vanuit Nederlands-Indié naar Nederland. Na de soevereiniteitsoverdracht werd de Indrapoera omgebouwd tot vrachtschip met luxe accommodatie voor ongeveer honderd passagiers. uiteindelijk werd het schip in 1956 verkocht aan het buitenland en in 1963 gesloopt.

Deze film is onderdeel van de Collectie Goekoop.
Cineast: Adriaan Goekoop ; Filmnummer: F 1065-1 ; filmrol (10 min.) : zw/w ; stom ; 16 mm.

637 maal bekeken.
Nog geen reacties.

Geef een reactie

*

 

Ontvang onze berichten per e-mail

Schrijf u in en ontvang een e-mail wanneer er een nieuwe film is geplaatst.

Bevestig uw inschrijving in de toegezonden e-mail.