Haagsefilmbank

Op de voorpagina van de Haagsefilmbank staan de laatst toegevoegde films. In het Archief-menu vindt u meer toegangen en rubrieken. U kunt ook het zoekveld bovenin gebruiken om te zoeken op willekeurige woorden uit de tekst van de filmbeschrijvingen.fd2

Reacties toevoegen of informatie delen
Aan de geplaatste films kan door iedereen een reactie toegevoegd worden. Klik hiervoor op Geef een reactie onder het bericht. Houdt er vooral rekening mee dat een reactie ook in de toekomst van waarde moet zijn.

Abonneer op E-mail of RSS-feeds
Als extra service kunt u zich abonneren op een e-mail- en RSS-feed-service. U krijgt dan automatisch bericht wanneer er een nieuwe film door ons is geplaatst.

Filmcollectie
De filmcollectie van het Haags Gemeentearchief bestaat uit meer dan 1500 celluloid-films in filmformaten zoals 35- 16- 9,5- en 8mm. In zwart/wit of kleur, met of zonder geluid. De films zijn vooral afkomstig van particulieren maar komen ook uit archieven van Haagse instellingen en bedrijven. Het menu Collecties (in ontwikkeling) geeft nu al meer inzicht in de herkomst en opbouw van het filmarchief.

Hergebruik
De Haagsefilmbank wil niet alleen een venster vormen voor nieuwe acquisities. Een belangrijk doel is via reacties meer specifieke informatie te krijgen over de inhoud van de films en vooral over de rechthebbenden. Informatie die wij als archief niet zelf kunnen achterhalen en die bij veel oudere collecties ontbreekt.
De Haagsefilmbank is geen winkel. Hergebruik van filmfragmenten is alleen in zeer beperkte mate mogelijk. Anders dan bij foto’s mag er bij films geen kopie voor een ander, of dat nu gratis of tegen betaling is, gemaakt worden. Geen enkele cineast/auteur/producent is al langer dan 70 jaar overleden. (Voor films geldt een aparte regel. Hier hoeft niet gekeken te worden naar de overlijdensdatum van elke persoon die aan de film heeft meegewerkt; de overlijdensdata van de regisseur, de scenarioschrijver of de componist zijn bepalend. De termijn van 70 jaar begint te lopen vanaf de eerste januari, volgende op het jaar waarin de langstlevende van deze personen is overleden.)

Erfgoedinstellingen, zoals het Haags Gemeentearchief, zijn in beginsel zelf ook verplicht toestemming aan de rechthebbenden te vragen als ze auteursrechtelijk beschermd werk uit hun collectie online ter beschikking willen stellen.
In de praktijk blijkt dat van veel werken de rechthebbenden ook met een zorgvuldige inspanning niet meer te achterhalen zijn. Dergelijke werken noemt men ‘verweesde’ werken. In onze collectie aangeduid met ‘cineast: onbekend’. De Europese richtlijn voor verweesde werken (‘Orphan Works Directive’), die in 2014 in de Nederlandse wet werd geïmplementeerd, maakt het mogelijk om verweesde werken na een zorgvuldige zoektocht toch online beschikbaar te stellen totdat de rechthebbende zich meldt.

Bekijk voor een uitgebreide uitleg over auteursrechten deze pagina van Instituut voor Beeld en Geluid of deze van de Federatie Auteursrechtbelangen.