De geschiedenis van de film: Een terugblik

geschiedenis fims

De geschiedenis van de film gaat eeuwen terug. Vanaf het ontstaan van de eerste film in november 1888 tot vandaag, zijn er veel vernieuwingen en veranderingen geweest in deze industrie. Een van die veranderingen was de overgang van stomme films naar “talkies” Het geluid revolutioneerde films en maakte ze toegankelijker voor een breder publiek. In dit artikel wordt de geschiedenis van de film besproken en hoe deze zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld, wat heeft geleid tot waar we nu zijn: een tijdperk van 3D-films!

Maar vroeger keken de mensen niet graag naar films. Het werd gezien als eng en onnatuurlijk voor hen, want voor deze uitvinding genaamd cinema waren er alleen toneelstukken of verhalen die verteld werden door middel van verhalen die het publiek deden schreeuwen van angst

Veel deskundigen zeggen dat de eerste film ooit een film was met een onbekende oorsprong, waardoor sommige kijkers bang wegliepen van hun stoel! Maar hoe zijn we zo ver gekomen?

Hoe het allemaal begon

De film is voortgekomen uit de fotografie. In 1878 gaf Muybridge demonstraties over paarden door een opeenvolging van foto’s te laten zien en dit idee leidde tot het gebruik van beelden in sneltreinvaart in bewegende beelden, waarmee ook velen aan de slag gingen.

De allereerste filmtechniek werd geboren in Parijs en zijn uitvindingen werden gepresenteerd op de Wereldtentoonstelling van 1894. In Engeland, Frankrijk en Amerika werd gewerkt aan de uitvinding van wat wij nu kennen als “MOVIES !”

De gebroeders Lumiere kochten het patent op de cinematografie in 1895 en maakten wat wordt beschouwd als de allereerste film ooit, over een trein die een station binnenrijdt. Hij heette “L’Arrivee d’un Train en Gare de la Ciotat” (De aankomst van een trein in het station van La Giothe) en duurde slechts enkele minuten omdat de mensen doodsbang waren voor zijn verschijning; velen renden zelfs naar buiten om zich in veiligheid te brengen toen ze dachten dat een binnenkomende goederenwagon niet langer kon wachten om op hen te botsen – wat een interessant verhaal opleverde over hoe deze korte film tot leven kwam!

Zo ging het verder

In het begin van de filmgeschiedenis werden bijna alle films geïnspireerd door boeken, en later werden er speciaal voor die boeken verhalen verzonnen. De eerste grote filmmaker op dit gebied was D.W Griffith die de controversiële film “Birth Of A Nation” maakte toen deze uitkwam in 1915. Hierdoor konden mensen meer camerahoeken gebruiken, wat echt heeft bijgedragen aan de vorming van onze moderne cinema zoals u die vandaag de dag kent!

In 1926 voegde het kleine bedrijf Warner Brother voor het eerst geluid toe aan een film, die film heette “Don Juan”. Een afzonderlijk opgenomen band met geluiden en muziek werd samen afgespeeld, synchroon met wat er op het scherm gebeurde. Vóór deze uitvinding was filmbegeleiding grotendeels beperkt gebleven tot live-uitvoerders die piano speelden of andere instrumenten zoals cello enz., maar nu konden films acteurs zelf laten praten EN zingen! Al Jolson speelde de hoofdrol als The Jazzsinger – aan hem wordt vandaag vaak gedacht als je deze woorden hoort, omdat het een van die iconische rollen is waarin zijn stem luid en duidelijk doorkomt. Ondanks het feit dat hij tijdens het filmen over zwart werd gezongen, jaren voordat Jackie Robinson het honkbal brak.

En toen ging het pas echt beginnen

In de begindagen van het filmmaken was Hollywood een natuurlijke locatie voor filmstudio’s. Het weer is er meestal goed en ze konden buiten filmen op schilderachtige achtergronden zoals stranden of bergen met een overloopzwembad in zicht! De studio’s begonnen klein maar werden al snel uitgebreid tot enorme gebouwen omdat dit gebied zoveel potentieel had om prachtige scènes te produceren en zowel artiesten die van zwart-wit films hielden als kleurenliefhebbers te bedienen. Door middel van jarenlange opnamen die door vorige generaties waren gemaakt en nu voor altijd verloren zijn gegaan.

Hollywood bestaat al tientallen jaren en de industrie vertoont geen tekenen van vertraging. De nieuwe regels bij het filmmaken helpen om een succesvollere film te maken, maar er zijn nog steeds een aantal dingen die niet kunnen worden veranderd. Zoals hoeveel creativiteit verloren gaat tijdens de productie of wat voor camerastandpunt regisseurs kiezen bij het filmen van bepaalde scènes.