Investeren in films

inversteren in films

U kunt in films investeren om geld te verdienen. Investeren in films is een geweldige manier om passief inkomen te genereren dat u op regelmatige basis zult ontvangen. Wanneer u overweegt te investeren, zijn er drie dingen die u in overweging moet nemen: de risicofactor, uw kapitaal en het potentiële rendement op uw investering.

Investeren in films kan lucratief zijn, maar ook riskant. Er zijn Nederlandse films geweest die kaskrakers werden, maar waar particuliere investeerders hun geld kwijtraakten door onverwachte mislukkingen of flops aan de kassa’s. Een ander risico is dat er niets gefilmd kan worden vanwege het temperamentvolle gedrag van een acteur, wat meer dan eens is gebeurd met Meryl Streep! Maar er zijn nog steeds manieren waarop filmmakers zich kunnen beschermen tegen deze risico’s: één manier is via crowdfunding website Symbid waar ze kleine investeringen doen zodat mensen die toegang willen tot coole nieuwe projecten. Voordat iemand anders geld doneert en ook een percentage van de winst krijgen als je vroeg genoeg koopt (en we raden aan dit te doen).

De Nederlandse overheid heeft een budget van 20 miljoen euro beschikbaar voor filmfinanciering, maar het blijkt dat dit niet genoeg is als het maken van films enkele miljoenen kost. Dit leidt ertoe dat filmmakers ook kijken naar alternatieve methoden zoals crowdfunding en particuliere investeringen!

Eén manier om uw bedrijf te financieren is via crowdfunding. Deze optie is nu populairder dan een paar jaar geleden, voor een groot deel dankzij sites als Kickstarter waar mensen snel en gemakkelijk geld kunnen inzamelen voor hun projecten. Dit zonder via banken of andere tussenpersonen te gaan, zoals voor online transacties makkelijker werden met de komst van Ideal (een platform dat ze haalbaar maakte).

Beleggen

Crowdfunding wordt steeds populairder met de opkomst van Kickstarter, dat een platform is geworden voor kunstenaars om creatieve financiering te zoeken bij hun publiek. Een voorbeeld hiervan is Smit’s film Het Bombardement, waar hij gebruik maakte van deze techniek door aandelen te verkopen op crowdfunding site Symbid; maar het ging niet alleen om geld te verdienen aan zijn artistieke inspanningen, maar ook om een kans terug te geven! Als we kijken naar Wiplala – gebaseerd op het boek geschreven door Annie M G Schmidt – zien we hoe ze in staat waren om enkele tonnen te verzamelen via crowd investments met de belofte van rendement als de kaartverkoop goed genoeg ging (wat ze deden)!

Het kan ook misgaan

Nederland heeft een bloeiende filmindustrie en loopt vaak voorop als het gaat om innovatie. Helaas is het moeilijk om Nederlandse films vanuit dit perspectief te vergelijken, omdat ze geen gevestigde productiemaatschappijen hebben die in films investeren zoals Hollywood dat doet; maar als we kijken naar de succespercentages van kaskrakers wereldwijd, dan is er geen twijfel over mogelijk hoe winstgevend investeren hier zou zijn!

Film geannuleerd?

De investeerders in Ocean Warrior waren diep geschokt toen de film werd geannuleerd. Om zichzelf te beschermen, wordt hen aangeraden na te gaan of hun project een annuleringsverzekering heeft afgesloten alvorens geld te investeren in deze riskante onderneming!