The Kite Runner: De film

kiterunner de film

The Kite Runner is een beroemd boek geschreven door Khaled Hosseini. Het vertelt het verhaal van Amir, een jongen die opgroeit in Afghanistan en zijn vriend Hassan, die de zoon is van Amir’s vaders bediende. De verfilming kwam uit in 2007 en speelt Khalid Abdalla als Amir en Zekeria Ebrahimi als Hassan. Als je houdt van het lezen van boeken of het kijken naar films over geschiedenis, dan is dit boek echt iets voor jou.

In 2007 kwam de film The Kite Runner uit, gebaseerd op het boek van Khaled Hosseini. Sindsdien is het een groot succes en wie deze titel heeft gezien of gelezen, zal begrijpen hoe volkomen begrijpelijk dat is!

Je zou kunnen denken dat het verhaal van een in Afghanistan geboren, maar nu Amerikaanse schrijver als Khaled Hosseini voor sommige mensen te moeilijk te volgen zou zijn. Ik vond zijn stijl echter zeer toegankelijk en hij nam de lezers mee op een fascinerende reis van de Afghaanse cultuur van de jaren 1970 tot de Russische bezetting in 1978, wanneer hoofdpersoon Amir (Zekeria Ebrahimi) nog maar zeven jaar oud is!

De passage begint met een boze Amir die ziet hoe zijn vriend en bediende Hassan door de stoere Assef in elkaar wordt geslagen. Zijn frustratie groeit als hij hulpeloos toekijkt hoe zwak zij beiden zijn in vergelijking met deze man die geen ziel of mededogen heeft voor enig levend wezen behalve zichzelf. Hierdoor vermijdt hij niet alleen contact, maar beschuldigt hij hen ook van diefstal, terwijl het al die tijd gewoon zelfopoffering was van iemand die dichtbij genoeg was om geholpen te kunnen worden zonder je dorp voorgoed te hoeven verlaten!

Vertrekken naar Amerika

Maar door de oorlog moeten Amir en zijn vader ook hun huis in Pakistan ontvluchten voor Amerika. Ze laten een leven vol verdriet achter als ze aan deze reis over de oceanen beginnen; maar één ding is zeker: alles zal veranderen als je hier aankomt!

Conflict

De film is een fascinerend onderzoek naar de persoonlijke verhalen die zich afspelen tegen de achtergrond van een oud en door conflicten geteisterd land. De sombere aanpak van producent Forster leidt tot een aantal interessante portretten, waarbij zijn complexe portrettering de weg vrijmaakt voor begrip voor complexiteit in zowel thema’s als schuld of conflicterende tradities als emotionele reacties van de betrokkenen. Oude mensen die dingen uit de eerste hand meemaakten en ook kinderen die op verschillende momenten tijdens deze gebeurtenissen tot hun recht komen.

Zelfs te midden van zware drama’s zoals het stenigen van een echtpaar dat beschuldigd wordt van overspel, is er altijd ruimte voor verlossing en morele moed. De plot concentreert zich op hoe mensen zich kunnen verzetten tegen conflicten die hen persoonlijk kunnen treffen of een politicus waartoe ze behoren.